Regele Charles al III-lea a devenit vineri primul monarh britanic care a sosit în vizită în România, iar după ce a fost primit cu onoruri la Palatul Cotroceni, regele a ținut un discurs remarcabil, reiterându-și dragostea față de țara noastră, în care se simte ca acasă, și punctând frumusețile acesteia.

Un moment care a stârnit aplauze puternice a fost cel în care Regele Charles s-a folosit de versurile lui Mihai Eminescu pentru a descrie România, în limba română, ca „țară de glorii, țară de dor”. 

Vizită istorică 

Încoronat în luna mai ca rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regele Charles efectuează în aceste zile o vizită privată în România, unde deține mai multe proprietăți. Este prima vizită pe care o face suveranul în afara Regatului Unit după încoronare. 

În semn de respect față de gazdele sale, Regele Charles s-a întâlnit vineri, după aterizarea în București, cu președintele Klaus Iohannis, care l-a primit cu onorouri militare la Palatul Cotroceni. După ce a salutat garda de onoare cu „Bună ziua!”, suveranul britanic a avut o discuție privată cu Iohannis, iar apoi cei doi au ieșit la o recepție la care au participat circa 300 de personalități ale țării, printre care lideri religioși și politici. 

În discursul său, președintele României i-a mulțumit Regelui Charles pentru că a fost și este în continuare un prieten al țării noastre, pe care o promovează. 

Inquam Photos / Octav Ganea 

Regele Charles și „țara de dor”

Monarhul britanic a ținut apoi un discurs îndelung aplaudat de audiență, în care a vorbit pe alocuri și în limba română. 

„Cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă. Chiar și dinainte să vin aici, am simțit o legătură profundă cu România”, a spus Regele Charles, înșirând apoi legăturile de sânge pe care familia regală a României le are cu cea a Marii Britanii. „Pot să spun că întotodeauna m-am simțit acasă în România”, a afirmat, în acest context, monarhul, adăugând că „am fost martor al dezvoltării extraordinare care a avut loc” de-a lungul anilor. El a lăudat tânăra generație de români implicați în domenii ca tehnologie, eco-turism, protecția mediului, construirea de clădiri prietenoase cu mediul.

„Am fost inspirat de oamenii pe care i-am întâlnit și care lucrează în mod neobosit pentru ceilalți”, a afirmat suveranul Marii Britanii.

Regele Charles a continuat cu o declarație de dragoste pentru România. „Am ajuns să iubesc România, cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea. Țară de glorii, țară de dor, dacă-mi permiteți să-l parafrazez pe poetul vostru național”, a spus monarhul, folosind versuri din poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, scrisă de Mihai Eminescu. Momentul a stârnit aplauze furtunoase din partea audienței. 

Regele a mai vorbit și despre pădurile şi peisajele rurale neatinse ale României şi modelele sustenabile de agricultură. De asemenea, a vorbit cu căldură de prietenii săi români şi despre modul în care au fost primiţi aici refugiaţii ucraineni.

Potrivit presei centrale, Regele Charles va rămâne în țara noastră, în vacanță, vreme de cinci zile și își va vizita proprietățile de pe Valea Zălanului (Covasna) și Viscri (Brașov).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!