Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a cerut, marţi, Parlamentului să voteze în plen invitarea Regelui Mihai I în faţa celor două camere ale Legislativului din România. Ulterior, vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a cerut şi parlamentarilor PDL să voteze în favoare prezenţei Regelui în plen, în contextul în care PDL-iştii îşi exprimaseră iniţial dezacordul cu privire la acest fapt. "Tocmai pentru că preşedintele Traian Băsescu a spus ce a spus în iunie, este o chestiune de obraz pentru noi toţi să votăm pentru invitarea Regelui pe 25 octombrie", a declarat Paleologu.

Propunerea privind organizarea unei şedinţe solemne a Parlamentului în 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai, cu ocazia zilei sale de naştere, a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit de marţi, la solicitarea Opoziţiei.

Decizia vine după ce PDL respinsese propunerea PNL ca fostul suveran să se adreseze, la aniversarea zilei de naştere, plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului motivând că Regele Mihai nu mai este în funcţie.

Nu este prima palmă dată de Putere. Preşedintele Traian Băsescu spunea în 22 iunie, într-o emisiune televizată, că "abdicarea Regelui a fost un act de trădare" şi l-a numit pe rege "slugă la ruşi". Şeful statului mai preciza că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic împotriva Casei Regale. "Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României" a declarat Traian Băsescu.