Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea va găzdui, începând de marţi, o nouă expoziţie interesantă, "Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii", care aduce în spaţiul public imagini cu documentele din dosarul de urmărire al Regelui Mihai I, pe parcursul celor 4 decenii de exil.

"Expoziţia reuneşte, în cele 20 de panouri, imagini inedite cu sau despre Regele Mihai, sub diferite nume de cod "Rex", "Leon" sau "Străinul". Primele informaţii amintesc de Mihai I - copil, apoi evoluţia sa educaţională, momentul 23 august 1944, respectiv abdicarea forţată din 30 decembrie 1947, urmată de perioada exilului reprezentat cu imagini ale filelor din dosarul de urmărire sau din presa vremii", a precizat istoricul Cristina Puşcaş, de la Muzeul Cetăţii.

Expoziția a fost realizată de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, curatorii acesteia fiind Oana Demetriade, Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor, cercetători în cadrul acestei instituţii. Partener în realizarea expoziţiei fiind Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România Filiala Bihor.

Imaginile vor fi expuse cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României. Expoziţia va fi deschisă până pe 8 noiembrie, de marţea până duminica, în intervalul orar 9 - 17, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Corpul A, parter.