Aşa cum am arătat săptămânile trecute, soţii vor putea alege, după intrarea în vigoare a Noului Cod Civil un alt regim matrimonial decât actualul regim al comunităţii de bunuri, respectiv regimul separaţiei de bunuri sau regimul comunităţii convenţionale. Până voi prezenta aceste regimuri matrimoniale, am considerat util să arăt săptămâna aceasta noutăţile pe care le aduce noul cod clasicului regim al comunităţii de bunuri aplicabil şi astăzi în România. În primul rând, trebuie precizat că, în situaţia în care soţii sau viitorii soţi nu încheie o convenţie matrimonială va fi aplicabil regimul comunităţii de bunuri.

La fel ca în reglementarea actuală, art. 339 al Noului Cod civil prevede că bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor. Totuşi, art. 340 arată ce bunuri dobândite în timpul regimului comunităţii vor continua să fie bunuri proprii ale soţilor - spre exemplu: bunurile dobândite prin moştenire legală, bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, bunurile de uz personal sau bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă.

Fiecare soţ are dreptul de a folosi bunul comun fără consimţământul expres al celuilalt soţ. Cu toate acestea, schimbarea destinaţiei bunului comun nu se poate face decât prin acordul soţilor. În măsura în care interesele sale legate de comunitatea de bunuri au fost prejudiciate printr-un act juridic, soţul care nu a participat la încheierea actului nu poate pretinde decât daune-interese de la celălalt soţ, fără a fi afectate drepturile dobândite de terţii de bună-credinţă.

Actele de înstrăinare sau de grevare cu drepturi reale având ca obiect bunurile comune nu pot fi încheiate decât cu acordul ambilor soţi. Cu toate acestea, oricare dintre soţi poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a căror înstrăinare nu este supusă, potrivit legii, anumitor formalităţi de publicitate. Fiecare soţ poate dispune prin testament de partea ce i s-ar cuveni, la încetarea căsătoriei, din comunitatea de bunuri.

Tot cu titlu de noutate se prevede că bunurile comune pot fi împărţite chiar şi în timpul căsătoriei, în totalitate sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476