Dacă săptămâna trecută am arătat noutăţile aduse regimului comunităţii de bunuri, săptămâna aceasta voi prezenta, pe scurt, regimul separaţiei de bunuri, regim care va putea fi ales de soţi după 1 octombrie 2011 (inclusiv de cei căsătoriţi înainte de această dată) prin încheierea unei convenţii matrimoniale.

Potrivit art. 360 al Noului Cod civil, în situaţia alegerii regimului separaţiei de bunuri, fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.

Dacă unul dintre soţi încheie singur un act prin care dobândeşte un bun, folosindu-se, în tot sau în parte, de bunuri aparţinând celuilalt soţ, acesta din urmă poate alege, în proporţia bunurilor proprii folosite fără acordul său, între a reclama pentru sine proprietatea bunului achiziţionat şi a pretinde daune-interese de la soţul dobânditor.

Proprietatea nu poate fi însă reclamată decât înainte ca soţul dobânditor să dispună de bunul dobândit, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut că bunul a fost achiziţionat de către soţul vânzător prin valorificarea bunurilor celuilalt soţ.

În ceea ce priveşte răspunderea soţilor faţă de alte persoane, nici unul dintre soţi nu poate fi ţinut de obligaţiile născute din acte săvârşite de celălalt soţ. Cu toate acestea, soţii răspund solidar (împreună) pentru obligaţiile asumate de oricare dintre ei pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei şi ale celor legate de creşterea şi educarea copiilor.

La încetarea regimului separaţiei de bunuri, fiecare dintre soţi are dreptul să reţină bunurile celuilalt până la acoperirea integrală a datoriilor pe care le are unul faţă de celălalt. Soţii vor putea să adopte şi sistemul comunităţii convenţionale, un sistem în care vor determina chiar ei regimul juridic al unor bunuri dobândite în timpul căsătoriei.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476