Publicul curios să afle detalii despre viața celei supranumite „Mama răniţilor” este invitat la conferinţa „Regina Maria, o bună româncă", care va fi susţinută, marţi, 23 mai, la Muzeul Ţării Crişurilor, de Georgeta Filitti, membră de onoare a Academiei Române. 

Potrivit unui comunicat trasmis de reprezentanţii MŢC, conferinţa propune o incursiune în viaţa reginei.

„Înzestrată cu o inteligenţă sclipitoare şi cu o educaţie aleasă, Regina Maria a fost una dintre cele mai frumoase femei aflate pe tronul unei ţări, după cum ea însăşi zicea: Se spune că sunt cea mai frumoasă femeie din Europa, în această privinţă, desigur, nu pot să mă pronunţ, pentru că nu pot şti. Dar în privinţa celorlalte regine, ştiu. Sunt cea mai frumoasă Regină din Europa!", se arată în comunicat.

Conferința va începe la ora 17, iar intrarea este liberă, accesul fiind permis în limita a 150 de persoane.

Evenimentul va continua cu prezentarea volumelor „Regina Maria a României. Însemnări zilnice, 1929" (editura Corint, București, 2021) şi „Regina Maria a României – Însemnări zilnice 1930" (Editura Omnium, București, 2022), ambele ediţii fiind îngrijite de Georgeta Filitti.

În aceste cărţi „ni se înfăţişează în ipostaze speciale, unele inedite, altele cunoscute, pline de farmec, de duioşie sau de înverşunare şi chiar de supărare, precum călătoria în Egipt, ruperea logodnei principesei Ileana, întoarcerea lui Carol al II-lea, fariseismul oamenilor politici români, grija pentru soarta ţării, liniştea amăgitoare a unui apus de soare la Balcic", potrivit preşedintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Georgeta Filitti este membră de onoare a Academiei Române şi a fost decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale în anul 2012 şi de Preşedintele României cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler în anul 2019. Ea este unul dintre cei mai importanţi istorici contemporani din România, autoare a numeroase studii făcute asupra unor personalităţi istorice româneşti.

Conferința „Regina Maria, o bună româncă” se ține în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, care cuprind o serie de conferinţe, vernisaje, expoziţii și lansări de carte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!