Legea privind înfiinţarea unui registru naţional al agresorilor sexuali a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi, astfel, până la sfârşitul anului 2020, Poliţia va trebui să aibă acest instrument de identificare rapidă a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale.

Potrivit actului normativ, persoanele înscrise în registru au obligaţia să comunice poliţiei, odată la cel mult trei luni, informaţii precum profesia, mijloacele de existenţă, cu ce persoane minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile locuiesc sau intră în contact frecvent sau ce şcoli sau spitale de copii frecventează. De asemenea, dacă îşi schimbă locuinţa sau pleacă într-o călătorie trebuie să anunţe Poliţia în cel mult 3, respectiv 15 zile. La rândul său, Poliţia trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni.

Concret, în registru vor fi notaţi cei condamnaţi pentru infracţiuni precum trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerşetoriei, viol, act sexual cu un minor, hărţuire sexuală, pornografie, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, incest, etc.

Registrul se va organiza de Ministerul Afacerilor Interne şi se va ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu. El nu va fi public, însă se vor comunica date din el, cu respectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Un aspect interesant este că legea prevede că toate unităţile din sistemele de învăţământ, sănătate, protecţie socială - indiferent dacă sunt de stat sau private - sunt obligate, de acum, să solicite angajaţilor şi celor cu care colaborează un certificat de integritate care să arate sau nu dacă respectivele persoane sunt în registrul persoanelor care au comis infracţiuni sexuale. Asta înseamnă că toţi profesorii, medicii, îngrijitorii şi alţi angajaţi ai acestor entităţi vor trebui să demonstreze că nu au făcut astfel de infracţiuni.

Persoanele fizice pot obţine propriul certificat de integritate în aceleaşi condiţii în care pot primi şi certificatul de cazier judiciar.

Legea a fost iniţiată de deputatul independent, ex-USR, Oana Bîzgan şi semnată de 111 parlamentari din toate partidele.