Regizoarea orădeană Anca Bradu, fiica fostului director al Teatrului din Oradea, Mircea Bradu, şi a interpretei de muzică populară Florica Bradu, se întoarce pe scena din oraşul natal cu un spectacol realizat la invitaţia Teatrului Szigligeti.

"Am mai colaborat cu Teatrul Szigligeti de două ori în ultimii ani, dar în acea perioadă clădirea Teatrului era în renovare, aşadar spectacolele acelea s-au jucat cu publicul pe scenă ori la sala studio. Aşadar, spectacolul acesta va fi primul după 19 ani pe scena Teatrului în care am crescut", a spus Anca Bradu, luni, într-o conferinţă de presă la care a participat şi managerul Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin.

Anca Bradu, regizor la Teatrul Naţional din Sibiu şi în acelaşi timp conferenţiar universitar la Departamentul Arta Actorului al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, a ales o piesă care va fi montată în premieră naţională în România. Este vorba de "Clasa noastră" a dramaturgului contemporan polonez Tadeusz Slobodzianek, jucată pe marile scene est-europene, precum şi la Londra.

"Comunitatea restrânsă a clasei adunată să celebreze tradiţionala întâlnire la câteva decenii de la absolvire, reprezintă exponenţial o generaţie postbelică în care sunt amestecaţi polonezi cu evrei. Ei reprezintă un grup stigmatizat de efectele devastatoare ale Holocaustului din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi părinţii a încă două generaţii sacrificate în lanţul tragic al urii şi răzbunării", spune regizoarea despre intriga piesei.

Spectacolul este prezentat sub forma a 14 lecţii şi are 10 personaje cu poveşti diferite. "În România, un spectacol după acest text, montat la Teatrul din Oradea, la compania maghiară, ar constitui nu numai o premieră naţională, ci şi regăsirea unui model cultural într-un oraş cu o veche tradiţie iudaică şi cu un binecunoscut profil cosmopolit", spune Anca Bradu.

Aceasta consideră că Oradea este potrivită să găzduiască un astfel de spectacol şi datorită multiculturalităţii ei. "Tradiţia culturală orădeană a încurajat aceste valori nu numai datorită plasării geografice la poarta de vest a Europei, ci şi datorită puternicelor influenţe multiculturale care au infuzat de-a lungul timpului profilul identitar al acestui oraş, consolidat pe valorile toleranţei şi ale binefăcătorului dialog interetnic", adaugă aceasta.

Spectacolul "Clasa noastră" va fi jucat în limba maghiară şi supratitrat în limba română. Din distribuţie fac parte actorii Gajai Ágnes, Fodor Réka, Tóth Tünde, Szotyori József, Hunyadi István, Kiss Csaba, Dimény Levente, Kardos M. Róbert, Kovács Levente şi Szabó Eduárd.

Premiera spectacolului este programată pe 20 martie la Sala Mare, iar biletele s-au pus în vânzare, la preţuri între 10 şi 30 lei, la agenţia Teatrului.