Regizorul Bobi Pricop a fost numit în funcția de director artistic al Trupei "Iosif Vulcan" al Teatrului Regina Maria din Oradea, au transmis miercuri reprezentanţii instituţiei printr-un comunicat de presă.

Decizia a fost luată de managerul interimar Victoria Balint, care conduce instituţia din luna august a acestui an. 

Pricop va prelua funcţia începând cu stagiunea 2024-2025, iar mandatul său va include coordonarea unui repertoriu cu şapte premiere, dar şi iniţierea unor programe educaţionale destinate atragerii unui public nou.

Totodată, Raluca Rădulescu (foto jos), traducătoare şi jurnalistă de teatru, va prelua, începând din 2025, curatoriatul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, în locul Victoriei Balint.

Festivalul, cunoscut iniţial ca Festivalul de Teatru Scurt, are o tradiţie de peste zece ani şi va fi reorganizat sub coordonarea Ralucăi Rădulescu pentru a reflecta noile tendinţe din teatru şi a atrage atât publicul local, cât şi internaţional.

"Îmi revine onoarea să prezint noua echipă artistică a Teatrului Regina Maria: este vorba despre doi oameni de teatru valoroşi, cu care colaborez de multă vreme şi pe care i-am invitat să creăm împreună strategia artistică a teatrului, cu convingerea că putem construi programe pentru toţi orădenii, dar care vor pune teatrul şi festivalul nostru şi pe harta teatrală a Europei, nu doar a României", este citată Victoria Balint în comunicat.

Bobi Pricop, prezentat drept "unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai tinerei generaţii", a primit de-a lungul carierei sale numeroase premii şi nominalizări, inclusiv la Gala Premiilor UNITER, unde a fost nominalizat de mai multe ori pentru "Cel mai bun regizor". În 2022, a câştigat premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, pentru "Ziua Z", iar în 2017 a fost inclus pe lista nominalizărilor la Premiul Europa pentru Noi Realităţi Teatrale.

Regizorul este cunoscut pentru montarea unor producţii inovatoare în teatre din toată ţara, printre cele mai recente fiind "Neînţelegerea" de Albert Camus şi "Lecţia" de Eugene Ionesco. Regizorul a colaborat şi cu Teatrul Regina Maria din Oradea, unde a montat spectacolele "Fiul" de Florian Zeller şi "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas" de Dennis Kelly. În plus, Pricop are o carieră academică, fiind cadru didactic asociat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi doctorand la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş.

Raluca Rădulescu este o jurnalistă şi traducătoare recunoscută pentru activitatea sa în domeniul teatral. Absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, Rădulescu este doctor în filologie şi activează ca jurnalist cultural la Radio România Cultural, unde realizează emisiunea "Scena şi ecranul".

Ea este, de asemenea, responsabilă pentru traducerea unor opere importante ale unor autori clasici, precum Cehov şi Gorki, sau dramaturgi contemporani. A fost implicată şi în selecţia pentru mai multe festivaluri de teatru din România şi a curatoriat workshopuri teatrale atât în ţară, cât şi la nivel internaţional. În 2022, a coordonat o campanie UNITER de sprijin pentru artiştii ucraineni, consolidându-şi poziţia ca una dintre cele mai importante voci din domeniul teatral.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!