Szombati Gille Otto, fost regizor al teatrului orădean, s-a stins din viaţă la vârsta de 82 de ani. Născut în 29 ianuarie 1930, Szombati Gille Otto şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei la teatrul orădean, unde a regizat zeci de spectacole la ambele secţii. Artistul a fost timp de câţiva ani angajat al Teatrului Maghiar din Timişoara.

Szombati Gille Otto a semnat numeroase spectacole, fie că este vorba despre comedii fie ele romantice, satirice ori poliţiste, drame, dar şi spectacole pentru copii. Printre acestea se numără: "Joc dublu" de Robert Thomas, "Fluturii sunt liberi" de Leonard Gershe, "Micii farisei" de Dimitrios Psatas, "Procesul Adam şi Eva", de Rudi Strahl (premieră în ţară), "Un weekend de adio", de Marc Sauvajon ori "Moartea unui comis-voiajor", de Arthur Miller.

"Dacă ar fi să sintetizăm principalele calităţi ale regizorului, acestea ar fi: simţ al scenei, dobândit în şcoala de la Târgu Mureş, colaborare permanentă cu toţi creatorii, absenţa infatuării şi impunerii tiranice în faţa colectivului artistic, respect pentru text şi autori, ştiinţa lucrului cu actorii, respectând personalitatea acestora şi interes sincer pentru buna receptare a spectacolului", se arată într-un comunicat al Teatrului Regina Maria.

Szombai Gille Otto s-a pensionat la începutul anilor 90, însă, şi-a continuat activitatea creativă scriind poezie, eseuri şi proză. Printre titlurile publicate de orădean se numără volumul de poezii "Destin oniric", apărut în 1991, drama "Mărul Discordiei", din 1993, dar şi volumul de eseuri "Roata veveriţei", publicat în 2005.

Cei care l-au cunoscut şi stimat sunt aşteptaţi să-i aducă un ultim omagiu miercuri, 30 mai, de la ora 12, în foaierul Teatrului. Înmormântarea va avea loc tot miercuri, de la ora 14, la Capela Steinberger.