Ministrul de Interne Carmen Dan a anunţat marţi că a cerut premierului Mihai Tudose schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, deoarece instituţia "are nevoie de recâştigarea încrederii cetăţenilor". PSD-ista a profitat de scandalul poliţistului pedofil ca să ceară şi demisia şefului Servicului Omoruri, cel care criticase schimbările propuse de PSD-ALDE la Codurile Penale.

Carmen Dan a spus că a transmis premierului solicitarea de a îl demite pe şeful Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu din cauza explicaţiilor lacunare privind menţinerea în sistem a poliţistului suspectat de pedofilie. În locul chestorului Bogdan Despescu ar urma să fie împuternicit Cătălin Ioniţă, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.

„Am cerut clarificări privind problemele de sistem. Am costatat că nimeni dinttre şefii acestui poliţist nu a răspuns pentru modul în care acesta a fost menţinut în poliţie, deşi era suspect în mai multe cazuri. Superficialitatea testărilor a făcut ca în sistem să ajungă oameni cu deviaţii comportamentale. Sunt total nemulţumită de explicaţiile date. Din păcate, această atitudine este o constantă, pe care eu mi-o asum. I-am cerut şefului Poliţiei să aibă o discuţie cu şeful Serviciului Omoruri despre celelalte dosare în care este suspectat agentul. Aflu acum că dosarul din 2009 s-a prescris. Propun schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu“, a declarat Carmen Dan. 

Ancheta internă dispusă în urma scandalului declanşat de acuzarea agentului Eugen Stan a condus la eliberarea din funcţie a comisarului şef de poliţie Vornicu Emanuel Rene, sef Serviciu Supraveghere Rutieră Sectoarele 1,2,6 din cadrul Brigăzii Rutiere (şeful lui Eugen Stan), până la clarificarea situaţiei de fapt. De asemenea, s-a dispus cercetarea disciplinară a şefilor de schimb privind modul de instruire la intrarea în serviciu a poliţiştilor rutieri, precum şi a psihologului unităţii cu privire la activitatea desfăşurată.

În altă ordine de idei, ministrul de Interne a cerut marţi ca şefii de Servicii de la Omoruri şi Control Intern din cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere “să facă un pas în spate”, adică să demisioneze. Acesta a precizat ca luni ii ceruse sefului Politiei Romane, chestorul-sef Bogdan Despescu, sa aiba o discutie cu seful Serviciului Omoruri, Radu Gavris, legata de modul in care s-au gestionat dosarele din 2009 in care era implicat politistul acuzat de pedofilie, pentru a afla "acum ca cel din 2009 s-a prescris".

Carmen Dan pare să se fi folosit de ocazia generata de scandalul politistului acuzat de pedofilie pentru a se răzbuna pe şeful Serviciului Omoruri din Politia Bucuresti, Radu Gavriş, cel care, la sfarsitul lunii decembrie, criticase dur modificarile pe care parlamentarii PSD-ALDE vor sa le opereze la Codurile Penale. Gavriş este unul dintre cei mai apreciati politisti romani, structura pe care o conduce avand zero cazuri de crima cu autor necunoscut.

Intr-un interviu pentru Digi 24, Radu Gavris afirma ca daca aceste modificari intra in vigoare, "vor fi autori de omor, viol, pedofilie, care fie nu vor putea fi prinsi, fie, daca sunt identificati, nu vor putea fi probati, cu toata bunavointa si munca pe care o sa le depunem".

Ministrul Carmen Dan l-a criticat la vremea respectiva pe ofiter: "Este un polițist care și-a exprimat un punct de vedere, repet, nu i-am dat eu acel mandat. Eu cred că rigorile acestei funcții impun o anumită reținere. Cred că polițiștii trebuie să se țină departe de sfera politică și din punctul meu de vedere atât timp cât și-a expus public o părere personală, fiind cunoscut ca un bun profesionist, ca un bun specialist, și-a adus singur un deserviciu".

Eugen Stan este suspectat în alte 15 cazuri de agresiuni sexuale cu minori. Procurori criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a declanşat urmărirea penală în acest caz. Ancheta este făcută de poliţiştii Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei. Aceştia l-au audiat, luni, timp de mai multe ore pe Eugen Stan. El şi-a recunoscut faptele, dar a spus că nu a făcut nimic rău – comportament tipic pentru pedofili, după cum afirmă psihologii.