Săptămâna trecută arătam că statul şi-a pierdut aproape toată autoritatea în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei şi credibilitatea măsurilor dispuse de autorităţi în ochii cetăţeanului. Ceea ce s-a întâmplat de curând în materia învăţământului depăşeşte, însă, orice imaginaţie şi nu are legătură cu niciun principiu sau normă de drept.

Practic, de pe o zi pe alta, după două săptămâni de vacanţă şcolară forţată în care nu au făcut absolut nimic, autorităţile au stabilit brusc că se vor deschide doar şcolile în care există o rată de vaccinare de peste 60% în rândul cadrelor didactice. Dincolo de faptul că măsura nu are o logică medicală, modul în care a fost dispusă nu are nicio legătură cu legea.

Practic, condiţionând prezenţa unui copil la şcoală sau la grădiniţă de rata de vaccinare a personalului didactic se încalcă în mod grosolan dreptul constituţional la educaţie al unui copil care nu are nicio vină (nici el şi nici părinţii săi) cu privire la lentoarea procedurii de vaccinare a cadrelor didactice. Pe de altă parte, anunţarea unei asemenea măsuri cu trei zile înaintea începerii şcolii este pur şi simplu inadmisibilă. În fine, faptul de a dispune această măsură printr-o hotărâre de guvern emisă de un guvern demis este absolut nelegală.

Potrivit dispoziţiilor articolului 53 din Constituţie, restrângerea unor drepturi fundamentale poate fi făcută în caz de pandemie, însă numai prin lege, iar potrivit articolului 32, dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

În realitate, restrângerea nu s-a făcut prin lege, ci prin hotărâre de guvern, în condiţiile în care articolul 110 alineat (4) al Constituţiei noastre prevede că guvernul al cărui mandat a încetat în urma unei moţiuni de cenzură îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern.

Dacă chiar se voia o măsură de acest gen (deşi eu nu îi înţeleg logica), nu era oare mai simplu să se impună, prin lege, obligativitatea certificatului verde, cu acordarea unui timp suficient pentru vaccinare cadrelor didactice, aşa cum s-a procedat în alte state?

Finalmente, aproape sigur, justiţia va anula această hotărâre, cu mult în afara legii, însă, din păcate, până atunci efectele se vor produce, numeroşi copii vor fi privaţi de educaţie, iar mulţi părinţi vor trebui să asigure, numai ei ştiu cum, supravegherea copiilor rămaşi acasă.

Morala rămâne aceeaşi de săptămâna trecută: aplicarea corectă a dreptului îţi dă credibilitate şi autoritate. Siluirea dreptului conduce la haos.