În luna noiembrie spuneam, într-un articol din BIHOREANUL, că una dintre cauzele neîncrederii populaţiei în decidenţii politici este tocmai nerespectarea de către autorităţi a principiilor de drept şi chiar a legislaţiei în vigoare. 

Într-o scurtă retrospectivă a ultimilor doi ani constatam că Preşedintele a instituit cam neconstituţional o stare de urgenţă pe care a prelungit-o în acelaşi mod. Când Curtea Constituţională a semnalat acest lucru, chiar dacă voalat, politicienii noştri nu au mai prelungit starea de urgenţă cu restricţii adaptate, în mai 2020, ci au inventat o struţo-cămilă neconstituţională, respectiv deja defuncta stare de alertă, iar astăzi discută deja despre proiectul stării "de criză".

În acest context, din mai 2020 şi până în martie 202, reglementările "pandemice" au fost mai mult sau mai puţin haotice şi discutabile din perspectivă legală şi, ca totul să fie şi mai interesant, toate au dispărut brusc în 9 martie 2022. Peste noapte au dispărut măşti, cursuri online, carantină, certificate şi, odată cu ele, viaţa noastră în pandemie. A rămas, vreme de câteva zile, doar celebrul PLF, pentru simplul motiv că onorabilii noştri guvernanţi au uitat pur şi simplu să abroge ordonanţa care îl reglementează.     

Din perspectivă strict juridică, începând cu 9 martie 2022, au încetat absolut toate reglementările specifice perioadei pandemice, prin încetarea stării de alertă prelungită succesiv din mai 2020. În consecinţă, nu mai există nicio restricţie - nici măcar persoanele confirmate pozitiv nu mai au vreo obligaţie legală să stea izolate şi nu mai există nicio sancţiune pentru nimic legat de pandemie. Că e bine sau rău, asta deja e politică...

Dintr-o altă perspectivă, dispar şi anumite "facilităţi" oferite de contextul pandemic. Spre exemplu, legal nu mai poate exista învăţământ online, iar din 20 martie 2021 nu se mai prelungesc automat dovezile de circulaţie în cazul permiselor reţinute în cadrul dosarelor penale. În alte domenii, "facilităţile" dispar după o anumită perioadă de timp; de exemplu, în 30 de zile de la încetarea stării de alertă îşi va înceta efectele şi Legea 114/2021 privind unele măsuri speciale în materia justiţiei online.

La final o întrebare se ridică, totuşi: mai subzistă oare amenzile aplicate pentru abaterile "pandemice", în condiţiile în care legislaţia a fost abrogată, iar legea contravenţională mai favorabilă retroactivează? Adică, mai pe româneşte, oare nu au fost aruncate la gunoi, într-o secundă, toate veniturile rezultate din amenzi aplicate în starea de alertă?

Nu ne rămâne decât să aşteptăm opinia Justiţiei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!