Pe 1 aprilie, de la ora 14, în Sala Traian Moşoiu a Primăriei se va desfăşura dezbaterea publică privind Regulamentul de acordare a ajutoarelor financiare pentru reabilitarea imobilelor de patrimoniu din Oradea.

Proiectul cuprinde situaţiile în care se pot acorda contribuţii financiare, condiţiile pentru acordarea acestora, beneficiarii, precum şi documentele care trebuie depuse în acest sens. Textul integral al regulamentului poate fi citit pe www.oradea.ro, la secţiunea dezbateri publice, iar orădenii pot să îşi spună propunerile şi sugestiile referitoare acesta şi pe adresa cladiri@oradea.ro, sau în scris, la Serviciul Relaţii cu Publicul, până pe 23 aprilie 2010. Regulamentul va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa ordinară din aprilie.

De altfel, pentru a le explica orădenilor necesitatea reabilitării clădirilor cu faţade deteriorate, angajaţii municipalităţii au avut o serie de întâlniri cu asociaţii de proprietari ale clădirilor de patrimoniu. Astfel de discuţii au avut loc cu proprietarii din P-ţa Unirii, nr. 5, Casa Poynar şi cu cei de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 1. Aceştia vor alege constructorul care să execute lucrările de reabilitare, iar municipalitatea le va asigura ajutor financiar. „Este un proiect pilot în România şi sperăm să avem în acest an clădiri pe care să vedem schele", a spus primarul Ilie Bolojan.

Taxa specială pentru reabilitarea faţadelor a fost instituită în 2009 şi este aplicabilă persoanelor fizice şi firmelor care deţin imobile în centrul istoric al oraşului. Aceasta se calculează în funcţie de suprafaţa construită desfăşurată a imobilului. Proprietarii imobilelor care nu au faţada întreţinută vor achita o taxă suplimentară între 2 şi 4 lei pe metrul pătrat pe an, în funcţie de importanţa imobilului şi de localizarea acestuia.

Pentru persoanele juridice taxa creşte la 5, respectiv 6 lei pe metrul pătrat pe an. Taxa va fi colectată într-un fond special din care municipalitatea va cofinanţa, alături de proprietari, reabilitarea imobilelor degradate.