Deşi a încercat să scape de corvoadă, Primăria trebuie să ia în grijă zonele verzi din cartiere. Având pe masă Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, Curtea de Apel Oradea a decis să anuleze articolele care obligă asociaţiile de proprietari să îngrijească scuarurile dintre blocuri.

Totuşi, au rămas în vigoare aceleaşi sarcini pentru orădenii care stau la case. O inechitate pe care Primăria e chemată acum să o repare.

Grădinari cu de-a sila

Aprobat prin Hotărârea 873/2018 a Consiliului Local, regulamentul privind îngrijirea spaţiilor verzi din jurul blocurilor şi din faţa caselor instituia măsuri severe. Documentul stabilea că toate asociaţiile de proprietari trebuie să semneze un protocol cu Primăria prin care îşi asumă o mulţime de obligaţii, precum cosirea regulată a ierbii, plantarea de pomi şi de flori ori tunderea lunară a gardului viu la înălţimea de 1 metru.

Regulamentul impunea, de asemenea, ca orădenii care stau la case să îngrijească terenul cuprins între proprietatea lor şi carosabil, la fel, cosind gazonul, plivind buruienile şi toaletând copacii.

Mai mult, hotărârea prevedea şi un calendar strict al lucrărilor şi, desigur, amenzi, cuprinse între 1.000 - 2.500 lei.

Tribunalul, pe dos

Contestat de unii orădeni încă de la început, regulamentul a fost atacat în instanţă, motiv pentru care a fost suspendat şi n-a apucat să fie aplicat. Pe de-o parte, Prefectura condusă atunci de Ioan Mihaiu (numit de PSD) a cerut anularea Regulamentului, arătând că OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale prevede explicit că obiectivele de bună gospodărire, întreţinere, curăţenie şi înfrumuseţare pot fi transferate în sarcina locuitorilor doar în urma unui referendum local, ceea ce Primăria n-a organizat.

Ioan Horvath, administrator Asociaţia ŞelimbăruluiPe de altă parte, Asociaţia de Proprietari Şelimbărului nr. 1, condusă de Ioan Horvath (foto), un cunoscut contestator al mai multor măsuri impuse de fostul primar Ilie Bolojan, a solicitat judecătorilor anularea obligaţiilor pentru asociaţiile de proprietari, printre altele invocând că acestea nu pot fi obligate să presteze lucrări pe domeniul public.

Cele două dosare au fost conexate, iar în luna februarie a acestui an Tribunalul Bihor a dat dreptate Primăriei. Prefectura, la cârma căreia a ajuns între timp liberalul Dumitru Ţiplea, n-a mai atacat sentinţa, dar Asociaţia Şelimbărului 1 a făcut recurs, iar pe 18 decembrie Curtea de Apel Oradea i-a dat câştig de cauză, răsturnând decizia Tribunalului.

"Gust amar"

Încă nemotivată, hotărârea definitivă arată că Primăria trebuie să anuleze prevederea conform căreia spaţiile verzi din cvartalele de blocuri "se preiau de către asociaţiile de proprietari din municipiul Oradea, în vederea întreţinerii", precum şi lista lucrărilor de făcut şi protocolul însuşi. În mod firesc, judecătorii au anulat şi amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi.

"Am obţinut normalitatea. Îmi pare rău că a trebuit să ajungem la un proces ca să oprim un abuz. Am un gust amar, pentru că în ţara asta trebuie să te judeci pentru normalitate", spune acum Ioan Horvath.

În opinia sa, orădenii de la blocuri vor îngriji în continuare spaţiile verzi. "Sunt orădean de trei generaţii, am crescut şi voi muri la bloc. Întotdeauna oamenii au făcut curat, cât au putut. Problema e că a venit "buricul pământului", "soarele de la Birtin", şi a stabilit norme şi amenzi", afirmă preşedintele, convins că regulamentul era un pretext pentru amendarea orădenilor.

"Biciul" pe cei de la case

Rămâne de văzut ce decizie va lua Primăria mai departe, căci, după eliminarea articolelor anulate de judecători, Regulamentul devine injust faţă de orădenii care stau la case. Cum în recurs a acţionat doar Asociaţia de Proprietari Şelimbărului 1, care, firesc, a contestat obligaţiile faţă de asociaţiile de la blocuri, prevederile referitoare la această a doua categorie de orădeni au rămas neatinse.

Potrivit articolului 43 din Regulament, persoanele fizice care deţin terenuri sau clădiri au obligaţia să îngrijească spaţiile verzi adiacente până la carosabil. În caz contrar, le poate face Primăria, dar costurile le transferă proprietarilor sub forma unei taxe locale speciale. Altfel spus, orădenii de la case vor fi puşi la plată pentru întreţinerea domeniului public, în timp ce locuitorii de la blocuri nu mai au nicio grijă. "E discriminatoriu", spune Horvath, convins că HCL 873/2018 ar trebui anulată cu totul.

Primarul Florin Birta nu s-a pronunţat deocamdată cu privire la soarta Regulamentului. "Mă voi consulta cu colegii, să vedem ce este de făcut", spune edilul. Prin urmare, e de văzut ce soluţii vor găsi juriştii municipalităţii, puşi într-o situaţie fără precedent, în care orădenii sunt împărţiţi după cum locuiesc, la bloc sau la case.


VOCEA STRĂZII:

Ce ar trebui să facă acum Primăria, în privinţa regulamentului de spaţii verzi, care conţine obligaţii doar pentru orădenii de la case?

Primăria să-şi recunoască greşeala şi să anuleze hotărârea. Trebuie să şi dai ceva, nu doar să ceri în continuu de la cetăţenii oraşului.

Anonim

Orădenii ar trebui să aibă voie să toaleteze copacii. Creşte copacul până la etajul 4, şi tot nu vine avizul de la Primărie.

JJ Gretasch

Primăria nu trebuie să oblige, ci să înţeleagă că există pentru oameni, nu oamenii pentru ea. Jupuie cetăţenii şi dă lecţii necerute.

Anonim

Problema este că nu ai drept de proprietate pe terenul din faţa casei. Tu amenajezi un spaţiu verde şi vine Primăria să facă parcare.

Narcisa

Primăria ar putea să şi ajute. De exemplu, să ne dea flori la preţuri mai mici sau alte beneficii, să se simtă colaborarea cetăţean - Primărie.

Anonim

Anularea regulilor pentru asociaţii este o imbecilitate. Bine că pentru parcare locatarii se bat, dar pentru cine curăţă buruieni - nu.

Viorel