Consiliul Local a aprobat, luni, forma finală a regulamentelor ce vizează câinii cu stăpân şi fără stăpân din Oradea. Astfel, aleşii orădenilor au dat undă verde Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Oradea, respectiv Regulamentului privind deţinerea câinilor şi stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună sau metişi din municipiul Oradea.

Taxă câinească

Regulamentul ce vizează câinii cu stăpân stabileşte drept obligatorie sterilizarea tuturor câinilor cu stăpân de rasă comună ori metişi, până cel târziu la 1 ianuarie 2015, iar cei care încalcă această prevedere riscă amenzi între 300 şi 500 de lei. Scapă de sterilizare câinii de rasă care au prevăzut acest lucru în carnetul de sănătate. Totodată, Primăria a eliminat subvenţia pe care a acordat-o anul trecut sterilizării patrupedelor, astfel că orădenii vor suporta aceste cheltuieli din buzunarul propriu.

Acelaşi regulament obligă toţi proprietarii de câini din Oradea, indiferent de rasă, să-şi microcipeze animalele, dar şi să declare fiecare gestaţie a femelelor medicilor veterinari.

Orădenii care stau la bloc ori la curte comună vor trebui să obţină acordul majorităţii vecinilor. Astfel, şi cei care au deja un câine trebuie să obţină acest acord din partea vecinilor de scară ori de curte, nu doar a celor cu care au perete comun. În plus, noul Regulament dă asociaţiilor de proprietari posibilitatea să instaureze o taxă specială pentru proprietarii de câini, justificată prin curăţenia care se facă după patruped în spaţiile comune.

Un alt articol al regulamentului prevede că ridicarea cadavrelor de câini de la orădeni se face gratuit prin serviciul Administraţiei Domeniului Public.

Eutanasiere pe bază de "ţidulă"

Cel de-al doilea regulament aprobat de aleşii orădenilor prevede că toţi câinii fără stăpân din oraş sunt ridicaţi de angajaţii ADP şi duşi la adăpostul Grivei, de pe strada Coriolan Hora. Cei bolnavi incurabili vor fi eutanasiaţi, în timp ce căţeii sănătoşi vor intra în cuştile din adăpost.

Orădenii pot vizita gratuit adăpostul de câini de luni până vineri, între orele 12 şi 18, iar sâmbăta şi duminica între 10 şi 12. De asemenea, ei pot filma ori fotografia căţeii, dar nu au voie să-i hrănească.

Pentru câinii cu stăpân ridicaţi de hingheri de pe străzi, ADP are obligaţia să contacteze proprietarul şi să-i dea posibilitatea să-şi revendice animalul. Dacă proprietarul nu-l ia acasă în 7 zile, câinele devine adoptabil.

Regulamentul mai prevede că câinii care stau mai mult de 14 zile în adăpost pot fi eutanasiaţi, prin decizie individuală dată de un împuternicit al primarului. Conform regulamentului, eutanasierea se face, însă, doar dacă numărul câinilor depăşeşte numărul locurilor din adăpost.

Totodată, orădenii au posibilitatea să adopte la distanţă un câine, ceea ce înseamnă că îl păstrează în adăpost, dar plăteşte lunar 100 de lei pentru hrana şi îngrijirea animalului.

Cele două regulamente au fost adoptate fără prea multe discuţii. Singurul care a ridicat o problemă a fost consilierul local UDMR Ritli Csongor, care a cerut ca cele 14 zile de şedere în adăpost, înainte de eutanasierea câinilor, să fie lucrătoare, nu calendaristice. Propunerea sa nu a fost aprobată, însă, de ceilalţi aleşi.