La câteva zile după ce preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, l-a acuzat că încalcă „o Hotărâre de Consiliu Local pe care tot el a emis-o” prin aprobarea unor panouri electorale ce promovează mesajele electorale ale PNL în condiţiile în care Regulamentul de publicitate al municipalităţii permite doar panouri de informare turistică ori care promovează evenimente publice, primarul Ilie Bolojan, care în acelaşi timp este şi liderul PNL Bihor, afirmă că nici Primăria şi nici partidul său nu ar fi făcut lucruri „incorecte”.

Cu ştiinţa lui Bolojan

„Îi mulţumesc domnului Mang că a sesizat acele prisme, care de obicei promovează proiecte ale oraşului, pentru că altfel oamenii nu le-ar fi sesizat”, a început ironic Bolojan, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, în care BIHOREANUL l-a interpelat pe această temă.

De asemenea, edilul a afirmat că a „avut ştiinţă de această decizie a Instituţiei Arhitectului Şef” (prin care, contrar regulamentului, s-a decis că partidele îşi pot face publicitate pe prisme) şi că nu o consideră contrară normelor.

„Ar fi fost incorectă dacă numai PNL ar fi putut face acest lucru, dar toate partidele au fost informate că au această posibilitate, şi dacă nu s-ar fi plătit, dar PNL a plătit toate taxele necesare. Dacă ar fi fost o chestie părtinitoare, atunci, da, ar fi fost o problemă”, a spus Bolojan.

„Reguli” doar pentru unii

Realitatea este, însă, este mult diferită decât spusele lui Bolojan. De posibilitatea „derogării” de la Regulament nu a ştiut de fapt decât PNL-ul, care, potrivit spuselor viceprimarului Florin Birta, ar fi depus o cere în acest sens lunea trecută, care i-ar fi fost aprobată în 24 de ore, timp în care prismele au şi răsărit pe amplasamentele din oraş, fiind, în mod evident, pregătite de mai mult timp.

Celelalte partide ar fi fost informate, chipurile, telefonic cu privire la această posiblitate, dar declaraţiile reprezentanţilor municipalităţii s-au bătut cap în cap cu privire la acest aspect. De altfel, deşi i s-a cerut, Primăria nu a furnizat încă presei decizia scrisă prin care Regulamentul de publicitate a fost „interpretat” pe dos.

Agenţia de publicitate a BIHOREANULUI a solicitat oficial, prin email, joi la prânz, Arhitectului Şef, lista cu locaţiile disponibile şi procedura de avizare de urmat pentru amplasarea de prisme în Oradea conform „derogării”, solicitare la care - în vreme ce liberalii şi-au rezolvat „peste noapte” întreaga procedură - instituţia nu a răspuns deloc, nici până la finele zilei de lucru de vineri. Semn că sunt luate în considerare doar doleanţele celor apropiaţi... 

De notat, de asemenea, că amplasarea prismelor publicitare în zone precum turbogiraţia este „incorectă” şi dintr-un alt punct de vedere, ignorat cu totul de edilii liberali: Regulamentul municipalităţii interzice montarea de mijloace publicitare în spaţii verzi amenajate!

Citiţi pe această temă şi articolul: Încălcând regulamentul de publicitate al Primăriei, PNL Bihor şi-a pus prisme electorale în tot oraşul