Legea pensiilor s-a modificat în ce priveşte pensionarea anticipată parţială. Potrivit noului act normativ, modul de calcul al acesteia se va stabili în raport cu anii de cotizare peste limita minimă, rezultând astfel o creştere a sumei cuvenite drept pensie anticipată, arată site-ul obiectivbr.ro.

Conform sursei citate, cuantumul pensiei anticipate parţiale se va stabili din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Astfel, până la un an peste stagiul minim de cotizare penalitatea este de 0,50%, peste un an 0,45%, scăzând cu 0,5% la intervale de 1 an, până la minimul de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim. 

Până în prezent, legea prevedea o penalitate unică, de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, fără a ţine cont de stagiul suplimentar de cotizare. 

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, opţiunea fiind valabilă doar pentru persoanele care au îndeplinit stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit acest stagiu cu până la 8 ani.  

De precizat, însă, că de noua metodă de calcul a pensiei vor beneficia doar persoanele care se pensionează anticipat parţial începând cu data de 17 iulie, dată la care a intrat în vigoare actul normativ. 

O altă modificare importantă o reprezintă reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele care au muncit în grupa I şi/sau în condiţii speciale de muncă mai puţin de doi ani. În cazul lor, fracţiunile de stagiu de cotizare pot fi acum cumulate cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă. 

O altă noutate o reprezintă introducerea categoriei notarilor în sistemul public de pensii, în baza contractului de asigurare socială.