Anul 2014 schimbă rânduiala pentru câini, cu stăpân sau fără. În baza noii legi a câinilor comunitari, Primăria Oradea şi-a adaptat propriile regulamente, conform cărora nu vor fi eutanasiaţi doar maidanezii bolnavi, ci şi cei care nu vor mai încăpea în adăpost.

De asemenea, orădenii nu vor mai putea opta să achite taxa de 100 de lei în cazul în care nu vor să-şi castreze câinii, deoarece noua legea nu prevede o astfel de posibilitate, aşa că dacă nu îi duc la veterinari pentru a-i lăsa fără "bărbăţie" riscă să fie amendaţi. Şi nu ieftin...

Reguli clare

Unul din cele două regulamente locale modificate după intrarea în vigoare la nivel naţional a noii legi, cel privind gestionarea câinilor fără stăpân, descrie pas cu pas ce ar trebui să se întâmple cu patrupedele comunitare din Oradea. Ridicaţi de pe străzi, câinii vor ajunge în adăpostul Grivei din strada Coriolan Hora, aflat în răspunderea Administraţiei Domeniului Public. Aici, exemplarele bolnave vor fi izolate şi tratate, iar cele sănătoase vor ajunge în ţarcuri.

Muncitorii ADP vor avea misiunea să identifice stăpânul fiecărui câine ridicat de pe străzi. Dacă patrupedul nu va avea microcip, dacă proprietarul nu va fi găsit ori dacă acesta pur şi simplu nu vrea să îşi recupereze câinele în termen de 7 zile, animalul va fi declarat adoptabil. Dacă, însă, în alte 7 zile nu îşi va găsi un stăpân, va putea fi eutanasiat.

Sentinţă individuală

Totuşi, regulamentul permite păstrarea câinilor în adăpost chiar şi după cele două săptămâni, dar numai "dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor". Asta înseamnă că în prezent, când adăpostul Grivei are 231 de căţei pe cele 150 locuri de "cazare", 80 de animale riscă să fie eutanasiate. Conform legii, "sentinţa" va putea fi dată, însă, numai de un împuternicit al primarului, pentru fiecare căţel în parte.

Câinii vor putea fi salvaţi de la o asemenea soartă prin adopţie. De lunea până vinerea, între orele 12-18, iar în weekend-uri între 10-12, adăpostul va fi deschis publicului şi oricine va putea adopta, gratuit, un căţel sau mai mulţi. Cei care nu au spaţiul necesar pentru a creşte un câine vor putea să facă aşa-numita adopţie la distanţă, o prevedere nouă în lege, dar care la Oradea există de un an. În schimbul a 60 de lei pe lună, orice orădean poate deveni astfel stăpânul unui căţel, păstrându-l însă în adăpost, cu dreptul de a-l vizita şi de a se juca cu el.

Se aşteaptă sugestii

Primăria a modificat şi regulamentul câinilor cu stăpân, adaptându-l la aceeaşi lege, astfel că că toţi câinii vor trebui microcipaţi. După cum se ştie, în Oradea acţiunea se află deja în derulare, fiind începută încă de astă-toamnă.

Cea mai drastică prevedere este, în schimb, aceea că toţi câinii cu stăpân, cu excepţia celor cu pedigree ori bolnavi, vor trebui sterilizaţi până cel târziu în ianuarie 2015. Deşi municipalitatea dorea să aplice de anul acesta o taxă anuală de 100 de lei pentru proprietarii care nu vor să-şi sterilizeze câinii, această posibilitate nu a fost prevăzută de lege. În schimb, conform legii, cei prinşi cu câini necastraţi vor putea fi amendaţi cu sume între 300-500 de lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 1.000-1.500 de lei în cazul persoanelor juridice.

Aflate în stadiu de proiect, ambele regulamente sunt supuse dezbaterii publice, putând fi consultate pe site-ul Primăriei. Termenul limită pentru formularea unor noi sugestii este 14 ianuarie, propunerile putând fi trimise pe adresa de e-mail mircea.stejeran@oradea.ro. Pe 16 ianuarie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei se va dezbate regulamentul câinilor fără stăpân, iar o zi mai târziu, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi sală, cel al câinilor cu stăpân. Dar, dat fiind că majoritatea prevederilor sunt obligatorii prin lege, e greu de crezut că proiectele vor suferi prea multe modificări.