În ultimii 20 de ani, suprafaţa Oradiei a crescut de aproape trei ori, de la peste 2.800 de hectare în 1990 la aproape 8.000 în prezent. Oraşul e într-o continuă expansiune, iar pentru coerenţa dezvoltării are nevoie de reguli stricte şi bine definite.

La mai bine de 10 ani de la ultimul plan urbanistic general, Oradea îşi actualizează acum documentul ce reprezintă un soi de "biblie" locală a amenajărilor urbanistice. Întregul proces poate dura chiar şi doi ani, însă la final se va şti concret unde şi cum se poate construi în oraş, dar şi ce norme de amenajare trebuie respectate.

După lege

Potrivit Legii amenajării teritoriului şi a urbanismului, un plan urbanistic general (PUG) cuprinde reglementări pe termen scurt, mediu şi lung ce vizează stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan, a modului de utilizare a terenurilor, delimitarea zonelor deservite de servicii publice, modernizarea şi dezvoltarea structurii tehnico-edilitare, stabilirea zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor istorice, dar şi precizarea condiţiilor de construire, respectiv de amenajare a oraşului. Reglementările ţin cont şi de evoluţia în perspectivă a localităţii, de diferite investiţii ce trebuie făcute în anticiparea dezvoltării oraşului.

Un PUG are caracter director, adică nimeni nu poate trece peste prevederile sale, şi este obligatoriu pentru fiecare primărie. Totodată, administraţiile locale au obligaţia să actualizeze planul o dată la 5-10 ani.

Perimat

01 Adriana Lipoveanu.jpgPUG-ul aflat în vigoare în Oradea a fost realizat în 1995 şi actualizat în 2001, deci cu mai bine de 10 ani în urmă. Ţinând cont de evoluţia oraşului în ultimul deceniu, este în mod evident depăşit. "Nu putem spune că PUG-ul municipiului Oradea este perimat, deoarece legiuitorul a stabilit intervalul maxim, dar nu trebuie să fii specialist ca să realizezi că multe dintre reglementările lui nu mai sunt de actualitate", spune arhitectul şef al Oradiei, Adriana Lipoveanu (foto). Drept urmare, în luna mai a anului trecut municipalitatea a iniţiat demersurile pentru realizarea unui nou PUG, lansând licitaţia care ulterior a fost câştigată de un consorţiu de trei firme din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.

Realizarea unui PUG nu este însă deloc uşoară. "Elaborarea PUG-ului se face în mai multe etape: analiza situaţiei existente, adică studii privind evoluţia localităţii sub aspect economic ori socio-demografic, studiu privind organizarea circulaţiei ori privind protecţia şi conservarea mediului. Apoi e nevoie de o strategie de dezvoltare urbană. A treia etapă e realizarea PUG-ului propriu-zis, urmată de elaborarea Regulamentului Local de Urbanism şi, în final, de obţinerea avizelor şi aprobarea de către Consiliul Local", precizează Lipoveanu.

Toate aspectele

În prezent, Oradea e la prima etapă, cea de studii. Pe lângă analiza asupra suprafeţei la care s-a extins municipiul, se fac şi măsurători de trafic, pe baza cărora ulterior va fi organizată circulaţia din oraş, astfel încât traficul rutier să fie fluid. Totodată, specialiştii ţin cont şi de modul în care pot fi corelate drumurile din oraş cu şoselele naţionale, inclusiv cu viitoarea autostradă, chit că încă e departe de Oradea.

Noul plan al oraşului va mai avea un rol important: pe lângă că va stabili zonele rezidenţiale, va indica şi unde se pot face spaţii verzi ori unde pot fi construite supermarketuri sau depozite en-gros (care nu au ce căuta în centrul municipiului). "Metaforic vorbind, va redesena oraşul", spune arhitectul şef. De exemplu, fiindcă în prezent se observă o scădere a populaţiei, e posibil ca viitorul PUG să indice faptul că nu noi cartiere sunt esenţiale în oraş, ci zone industriale.

La anul

Nu în ultimul rând, PUG-ul va puncta şi detaliile privind amenajarea oraşului. De pildă, va indica ce tip de stâlpi de iluminat se pot folosi în oraş, din punct de vedere al specificului zonei şi al arhitecturii, ori ce tip de balustrade să existe. Astfel, cel puţin în teorie, pe viitor se vor evita situaţii aberante cum sunt cele care caracterizează în prezent malurile Crişului Repede, unde pe fiecare tronson de promenadă există un alt model de balustradă...

Tocmai din cauza complexităţii planului, execuţia sa durează până la doi ani. "Noi estimăm că va fi finalizat la jumătatea lui 2013", spune Adriana Lipoveanu. Astfel, de anul viitor, regulile de amenajare teritorială şi urbanistică în Oradea vor fi foarte clare şi nu vor mai putea fi ocolite. Cel puţin, nu sub pretextul că sunt depăşite.