Românii care angajează muncitori "cu ziua" trebuie să respecte reguli noi. Noua lege, intrată în vigoare marţi, îi obligă pe angajatori să încheie contracte cu zilierii şi să aplice reguli de securitate şi protecţie, la fel ca şi pentru angajaţii cu contract de muncă.

Conform modificărilor, beneficiarul activităţii prestate de zilier trebuie să încheie un contract de lucru cu prestatorul şi să-l înregistreze într-un registru special. Datele celui care munceşte vor fi înscrise într-un registru care trebuie prezentat lunar inspectoratelor teritoriale de muncă.

Amenzile pentru cei care nu respectă aceste reguli ajung până la 20.000 de lei. Zilierii pot munci în agricultură, sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice, colectare de deşeurilor nepericuloase, dar şi în organizare de evenimente, publicitate sau cercetare (un exemplu sunt săpăturile arheologice). Remuneraţia trebuie corelată cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Angajatorul este obligat să asigure siguranţa la locul de muncă pentru zilieri. Astfel, în cazul unui accident de muncă sau a decesului, patronul devine responsabil şi suportă cheltuielile.

În plus, firmele care care folosesc legal forţă de lucru pentru mai mult de 90 de zile într-un an sunt obligate să încheie contracte de muncă pe perioadă determinată.