După instituirea taxei speciale pentru imobilele cu faţade neîntreţinute din centrul istoric al oraşului, municipalitatea a pus la dispoziţia orădenilor un ghid care îi învaţă cum să îşi renoveze clădirile.

Asta pentru că, deşi sunt mulţi care au de plată pentru că nu şi-au întreţinut deloc faţadele, tot mulţi sunt şi cei care le-au renovat alandala...

Culori impuse

Centrele istorice ale oraşelor sunt simboluri ale patrimoniului european cultural şi istoric. Aceasta e premisa de la care porneşte "Ghidul de bune practici în reabilitarea clădirilor din centrul istoric", realizat de Primărie pentru a-i ajuta pe cei vizaţi de taxa de faţadă, publicat integral pe site-ul municipalităţii, www.oradea.ro.

Ghidul prezintă regulile de reabilitare ale unei clădiri, începând cu acoperişul şi învelitoarea şi terminând cu culorile tencuielii. De exemplu, la învelitoarele acoperişurilor trebuie să se ţină cont de tipul original. Astfel, dacă imobilul a avut în variantă originală ţigle în învelitoare, la reabilitare trebuie să se folosească tot ţigle.

În Oradea, majoritatea clădirilor au fost prevăzute cu învelitori din ţigle de două feluri: din ceramică presată şi profilată, adică ţigle dreptunghiulare ondulate, şi ţigle solzi, adică plate şi rotunjite la un capăt, astfel încât la ansamblare dau impresia de solzi. În cazul ţiglelor din ceramică se acceptă nuanţele de cărămiziu şi maro, în timp ce pentru ţiglele solzi sunt acceptate culorile roşu, maro smălţuit, negru smălţuit, albastru smălţuit şi verde smălţuit.

O problemă frecvent întâlnită este zugrăveala în culori nepotrivite a faţadelor. Pentru a lămuri această problemă, municipalitatea a stabilit un paletar de culori pentru clădiri, în funcţie de stilul arhitectural. Pentru cele baroce şi eclectice se acceptă atât nuanţe de galben, cât şi gri, în timp ce pentru cele seccesion şi neoclasiciste s-a optat exclusiv pentru culori reci: nuanţe de gri, albastru, maro. Clădirile moderne pot fi zugrăvite şi în culori calde şi reci, însă nicidecum nu se acceptă culori stridente precum portocaliu sau roz.

O atenţie deosebită trebuie acordată şi elementelor decorative. Dispariţia acestora este considerată cea mai gravă agresiune făcută clădirilor istorice, de aceea ele trebuie reabilitate doar de către experţi.

Fără PVC

Deşi foarte răspândită în centrul istoric, tâmplăria din PVC sau metal este interzisă. "Nicio fereastră sau oblon de plastic nu poate concura cu o fereastră istorică, un oblon din lemn sau un geam de sticlă original", se arată în ghid. În cazul porţilor şi al uşilor, se recomandă executarea reparaţiilor doar cu metode meşteşugăreşti tradiţionale şi folosirea vopselelor de ulei de in. Ghidul explică şi restaurarea vitraliilor, componente artistice care trebuie reparate la cele mai mici semne de degradare, ca să nu se distrugă de tot.

O altă problemă frecvent întâlnită este utilizarea aparatelor de aer condiţionat pe monumente. Sub nicio formă acestea nu trebuie montate pe faţade, însă prea puţini orădeni au ţinut cont de acest lucru.

Pentru a realiza o reabilitare ca la carte, Fundaţia de Protejare a Monumentelor oferă consultanţă gratuită, de luni până vineri între orele 10-12 şi 14-16, la sediul din strada Duiliu Zamfirescu. Tot sprijin, însă financiar, oferă şi municipalitatea, care a constituit un fond din care creditează fără dobândă proprietarii din centrul istoric pentru achitarea lucrărilor de reabilitare.

Aşa că nu mai trebuie decât bună-voinţă şi responsabilitate din partea orădenilor. Pentru că privilegiul de a locui în buricul târgului presupune şi reguli...


TAXĂ INCERTĂ
Reabilitare în suspendare

Taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric pentru acei proprietari care nu îşi renovează corect faţadele sau le lasă în paragină a intrat în vigoare în urmă cu un an. După ce s-au trimis somaţiile de plată pentru cei vizaţi, orădenii au început să riposteze. Conform evidenţelor municipalităţii, până la sfârşitul săptămânii trecute circa 1.800 de proprietari de imobile din zona centrală a Oradiei au depus contestaţii cu privire la taxă.

De altfel, situaţia taxei a devenit nesigură după ce, vinerea trecută, prefectul Gavrilă Ghilea a atacat-o în contenciosul administrativ, pe motiv că se aplică şi la clădirile care nu sunt declarate monument. Astfel, până la soluţionarea în instanţă, taxa va fi suspendată, rămânând la decizia magistraţilor dacă va mai fi sau nu aplicată.