Primăria Oradea vrea să reglementeze modul în care copiii şi adulţii folosesc spaţiile de joacă şi de agrement din oraş. În această ultimă categorie intră zonele de fitness în aer liber, anume amenajate în mai multe zone din municipiu, precum parcul Brătianu ori Petofi.

Supus acum dezbaterii publice, Regulamentul de organizare şi funcţionare a spaţiilor de joacă şi agrement este menit să prevină accidentările şi distrugerile din aceste zone. La articolul 5, regulamentul prevede regulile de folosire a echipamentelor de joacă şi agrement, printre altele specificându-se că aparatele pot fi folosite doar de copii de până la 14 ani sau persoane a căror greutate corporală nu trece de 54 kg, că pe topogan trebuie să se dea un singur copil o dată ori că aparatele de tip rotativ nu vor fi folosite de copii cu rău de mişcare sau de înălţime. "Pentru sănătatea şi siguranţa copiilor, este interzis consumul alimentelor în timpul utilizării echipamentelor de joacă", se mai arată în regulamentul proprus de municipalitate.

În toate aceste zone este interzis accesul cu animale de companie, dar şi cu biciclete. Totodată, Primăria propune ca, în spaţiile care nu au terenuri de sport, jocul cu mingea să fie interzis, pentru a preveni accidentele. Bineînţeles, va fi interzisă şi distrugerea, vopsirea, murdărirea, zgârierea ori alte forme de distrugere a echipamentelor, amenzile în acest caz fiind între 500 şi 1000 lei.

Regulamentul prevede şi costurile despăgubirilor în caz de distrugere, arătând că un scaun de carusel costă 120 lei, un tobogan spirală 1.200 lei, iar un panou de informare 300 lei.

Propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail mircea.stejeran@oradea.ro sau pot fi lăsate la Sala Ghişeelor de la parterul Primăriei Oradea. Dezbaterea publică va avea loc pe 21 februarie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei.

Până în prezent, pe domeniul public al municipiului Ordadea au fost amenajate 99 de amplasamente ca spaţii de joacă şi 7 amplasamente ca spaţii de agrement, iar municipalitatea are în plan să amenajeze şi noi asemenea zone.