Sunt singurul candidat care a activat atât în administraţia publică, cât şi în managementul privat, în poziţii de mare responsabilitate, în ultimii 10 ani. Noi, cei din PRO România, ştim ce avem de făcut pentru a relansa ţara. Firmele trebuie ajutate, cetăţenii au nevoie de siguranţă financiară şi se cuvine să ne respectăm medicii, seniorii şi militarii.

Cunosc atât problemele cu care se confruntă sistemul public, cât şi dificultăţile, tot mai mari, din domeniul privat.

Sectorul public nu trebuie să se comporte ca un opresor al întreprinzătorului privat. Inclusiv în calitate de prefect, le-am cerut în mod insistent şi constant instituţiilor de control ale statului să se comporte ca parteneri ai contribuabililor din privat.

Comunicarea şi prevenţia trebuie să fie norma, iar sancţiunea excepţia care întăreşte regula.

Din păcate, în România, în prea multe situaţii activitatea de control a instituţiilor statului nu reprezintă altceva decât un alibi pentru a-l sancţiona pe contribuabil, în condiţiile în care birocraţia statului ne scoate peri albi, tuturor.

Pentru a relansa România, avem nevoie de măsuri de sprijin pentru mediul privat şi pentru cetăţenii tot mai îngrijoraţi că nu vor avea ce pune pe masă, pe măsură ce pandemia e tot mai răspândită, iar măsurile luate sunt tot mai draconice.

În acelaşi timp, consider că trebuie să ne arătăm aprecierea faţă de personalul medical şi cadrele MAI, aflate în prima linie, în lupta cu pandemia Covid-19.

La fel, nu trebuie să ne uităm bătrânii. Îndreptarea inechităţilor din sistemul public de pensii este amânată de prea multă vreme. Pensia minimă trebuie adusă la 2.000 de lei/lună. Această valoare trebuie să devină venitul minim garantat, în România.

I. Cinci măsuri pentru relansarea economică a României

Împreună cu colegii mei din PRO România, vom institui cel puţin cinci măsuri menite să relanseze economic România:

- venit lunar minim garantat pentru familii – 2.000 lei/membru de familie şi plafon de 4.500 lei/familie; diferenţa între veniturile oamenilor şi aceste venituri minime garantate se vor acorda jumătate în cash, jumătate în bonuri valorice;

- reducerea TVA de la 9% la 5% pentru domeniul HoReCa, puternic lovit de măsurile luate de autorităţi în contextul pandemiei Covid-19;

- eliminarea impozitului pe profit pe anul 2021 pentru toate firmele cu capital românesc care îşi continuă activitatea şi îşi păstrează angajaţii;

- suportarea de către Stat a minimum 50% din cheltuieli pentru clădirile aflate în plată, adică a chiriilor, pe perioada nefuncţionării din cauza restricţiilor;

- înfiinţarea tribunalelor comerciale care să soluţioneze rapid litigiile între firme, deoarece încă în România mulţi aşa-zişi afacerişti au obiceiul de a-şi înşela partenerii de afaceri, neplătind serviciile ori bunurile livrate.

II. Respect pentru seniori, cadrele medicale şi pentru militari

1. Susţin acordarea de stimulente pentru cei implicaţi în lupta împotriva coronavirusului. Sunt români care, prin natura profesiei, sunt predispuşi la infectare şi nu pot apela la telemuncă, aşa cum sunt cadrele medicale, dar şi angajaţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

2. Militez pentru îndreptarea inechităţilor din sistemul public de pensii şi căutarea resurselor bugetare necesare pentru mărirea pensiilor. Pensia minimă trebuie adusă la 2.000 de lei/lună – venitul minim garantat în România pe care noi, PRO România, ni-l asumăm.

3. Este necesară realizarea de urgenţă a unei analize pertinente privind diferenţierea pensiilor militare de pensiile speciale. Pe bună dreptate, sunt nemulţumiri în rândul personalului activ şi rezervist din sistemul naţional de apărare şi ordine publică. Oamenii sunt nemulţumiţi de salarizare şi, în acelaşi timp, sunt îngrijoraţi în legătură cu posibila impozitare a pensiilor militare care, oricum, nu sunt mari.

Material comandat de Pro România - Filiala Bihor şi realizat de Adsome SRL, CM 11200008