Despre psihopaţi auzim des în filme şi ocupă de obicei locul criminalului în serie vânat de poliţie. Adevărul este însă că psihopatia este mult mai răspândită decât se crede şi nu-l transformă pe om într-un ucigaş abil. Psihopaţii pot fi persoane de succes, manageri, cuvântători. Chiar soţi sau amanţi atunci când se nimereşte. Emană şarm, iar când se prezintă unei persoane prima impresie pe care o lasă este de om fără de cusur. Cu timpul însă viaţa de cuplu va lăsa să transpire anumite lucruri.

Psihopaţii se consideră a fi superiori celorlalţi oameni. Din dorinţa de a-şi păstra stima de sine, vor încerca să reducă persoanele din jur, inclusiv pe cea cu care trăieşte. Brusc veţi deveni mai enervantă, mai puţin inteligentă, vi se va transmite direct sau indirect că sunteţi paranoică sau că exageraţi în anumite privinţe. Un alt efect al psihopatiei constă în faptul că psihopatul nu se consideră responsabil de propriile greşeli, astfel încât toate reproşurile vor fi parate abil şi întoarse abil împotriva partenerului de cuplu. Din tolba cu săgeţi a psihopatului nu lipseşte nici minciuna, iar când minciuna nu va funcţiona, va afirma că greşelile lui erau mici glume neînţelese ori va da vina pe faptul că sunteţi mai sensibilă.

Ceea ce trebuie înţeles despre psihopatie în relaţia de cuplu este faptul că psihopatul joacă un rol. În realitate este incapabil de afecţiune adevărată şi este centrat pe sine. Cinele romantice, micile cadouri, săruturile - toate fac parte dintr-un plan extins şi sunt copii fidele a ceea ce psihopatul consideră a fi o relaţie ideală. După o vreme însă efortul lui va necesita o recompensă, iar preţul pe care-l va dori s-ar putea să nu fie pe placul dumneavoastră.

Psihopaţii se plictisesc rapid de oameni şi de aceea în trecutul lor veţi găsi o sumedenie de foste iubite şi relaţii eşuate. Sunt sensibili când vine vorba de critică şi nu acceptă să fie trataţi de pe o poziţie superioară. Extrem de competitivi sunt mereu dornici de câştig şi îşi văd adversarul ca pe un adevărat inamic, indiferent de situaţie. Obsedaţi de control, dominatori, avizi de putere, cei cu psihopatie încearcă mereu să se impună în faţa altora, fie direct, fie indirect.

Revenind la minciună, psihopatul o mânuieşte cu destul de multă iscusinţă. Fie că nu se prezintă a fi cine a declarat că este. fie că a omis detalii signifiante din trecutul lui, psihopatul va încerca să învăluiască minciuna în jumătăţi de adevăr şi înflorituri. Cu cât veţi săpa mai adânc, cu atât mai multe minciuni va folosi pentru a-şi acoperi urmele.

Veţi observa treptat cum partenerul de viaţă cu psihopatie va începe să vă neglijeze în favoarea altor oameni. Asta se întâmplă deoarece psihopaţii sunt atraşi de persoanele care-i pot pune într-o lumină favorabilă, fie şi temporar. Dacă-i veţi confrunta în legătură cu lipsa de atenţie o vor nega şi vă vor ridiculiza sau vor afirma că exageraţi.

Ţinta principală a oricărui psihopat este succesul, fie că vorbim de unul material, fie că vorbim de o nouă cucerire. Uneori vor căuta să obţină afecţiunea dumneavoastră necondiţionată, alteori scopul s-ar putea să fie o poziţie socială pe care alţii să o invidieze. Semnele de mai sus se fac vizibile cu timpul şi contrastul dintre omul pe care l-aţi cunoscut şi cel de la capătul ciclului riscă să devină vizibile de-abia când e deja prea târziu.