În plină pandemie declanşată de virusul SARS-Cov-2, după ce am trecut printr-o stare de urgenţă şi am intrat în stare de alertă, simţim tot mai acut nevoia de relaxare.

Ne aflăm în faţa a două opţiuni: o relaxare totală, cu manifestări de tipul celei din parcul Herăstrău, unde sute de oameni au sfidat coronavirusul şi normele de protecţie, sau o relaxare prudentă, care nu exclude întâlnirile de socializare.

Cred că a venit momentul să ieşim din casă, să mergem la muncă, să socializăm, să facem sport şi, de ce nu, să vizităm un alt obiectiv important căruia i-am simţit lipsa: terasa. Dar cu respectarea unor măsuri de precauţie! Distanţarea socială, igiena respiratorie şi spălarea mâinilor nu sunt doar lozinci, ci lucruri uşor realizabile, care vor creşte siguranţa acestei relaxări.

Direct implicat în acţiunea anti-Covid-19, vă mărturisesc un lucru îmbucurător: în ultimele zile a scăzut numărul celor care au rămas internaţi în Spitalul Municipal din Oradea, un spital Covid-19.

Personalul din lupta anti-Covid-19, considerat de unii eroii din prima linie, de alţii şpăgarii care nu se mai satură de bani, şi-a făcut şi îşi face în continuare datoria. Puţină lume înţelege ce înseamnă să stai ore în şir în echipamentul de protecţie, senzaţia de lipsă de aer şi de sete, să nu ştii dacă este zi sau noapte şi să faci eforturi extraordinare de salvare a fiecărui pacient.

Doar relaxarea prudentă a populaţiei şi respectarea măsurilor de protecţie vor da posibilitatea sistemului medical să revină mai repede la situaţia existentă înaintea pandemiei. Decât să ne întâlnim în spitale, este de preferat să ne vedem pe terase, în sălile de spectacol, pe terenurile de sport.

Trebuie să înţelegem că pentru o bună perioadă de timp viaţa va fi altfel, trebuie să acceptăm coabitarea cu „Covidul” şi, de ce nu, când stăm la masă pe terasă să păstrăm un scaun între noi. Poate îl ocupă acest virus de 125 de nanometri.

Ovidiu Burtă
medic