Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seara, că din 15 mai în România vor intra în vigoare o serie de relaxări în ceea ce priveşte măsurile anti-pandemice.

Relaxare „pas cu pas"

„Pandemia s-a redus un pic, parcă putem să respirăm. Suntem în plină pregătire pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm cu toţii, totuşi pandemia se va reduce. (...) Trebuie să fie o relaxare precaută, pas cu pas. Noi vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricţii în august”, a declarat Iohannis.

Din 15 mai, portul măştii în aer liber nu va mai fi obligatoriu. Fac excepţie pieţele, târgurile, staţiile de transport public. De asemenea, masca va rămâne obligatorie în spaţiile publice interioare şi în mijloacele de transport în comun.

La fel, din aceeaşi dată, se vor elimina restricţiile de circulaţie pe timp de noapte, precum şi orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali, ceea ce înseamnă că toate magazinele vor reveni la programul normal.

Tot din acest weekend, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, ceea ce înseamnă că stadioanele se pot deschide pentru iubitorii sportului. La activităţi sportive din interior, a spus Iohannis, suporterii vor putea intra din 1 iunie, când de asemenea va creşte capacitatea de cazare în hoteluri şi de servire în restaurante.

Iohannis a mai spus că ambiţia autorităţilor este ca până la 1 iunie să fie 5 milioane de români vaccinaţi, iar în următoarea lună încă un milion.

Liber la nunţi, botezuri, chefuri

Preşedintele Klaus Iohannis a mai anunţat că, de la 1 iunie, se vor putea organiza evenimente private. Numărul participanţilor va depinde însă de imunizarea lor.

„Avem bunăoară nunţi, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, în aer liber, începând cu 1 iunie, maximum 70 de persoane, în interior maximum 50 de persoane. De la 1 iulie numărul va creşte, de la 1 august la fel. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi. Dacă din 1 iunie cineva doreşte să organizeze o nuntă în spaţiu închis în interior şi garantează că toţi sunt vaccinaţi, nu se mai aplică restricţionarea”, a declarat Iohannis.

La fel, a spus el, restricţiile privind participanţii vor putea fi ridicate pentru sălile de sport, dacă organizatorul va garanta că toţi cei care intră sunt imunizaţi anti-Covid.

„Aceste măsuri sunt gândite pe de-o parte să ne protejeze, să ne reluăm cât de mult viaţa normală şi evident încurajaează vaccinarea”, a declarat şeful statului.

Şcolile, pe ultimul loc

La finalul declaraţiei susţinute joi seară, preşedintele s-a referit şi la şcoli, dar fără să aducă informaţii de relaxare pentru elevi sau profesori. Concret, Iohannis a spus că se păstrează scenariile şcolare influenţate de rata de incidenţă (verde, galben, roşu), dar că se aşteaptă ca la finalul anului şcolar, toţi elevii să fie prezenţi fizic în şcoli.

„Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităţilor să intre în scenariul verde şi în acest fel majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în şcoli. În privinţa şcolilor se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt evident valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală şi este foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinaţi”, a mai spus preşedintele.

ASCULTĂ MAI JOS DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI: