Bucăţi desprinse din diferite construcţii Art Nouveau din Oradea, elemente de feronerie ale acestor clădiri sau alte relicve asemenătoare vor fi expuse în campusul Universităţii, într-un spaţiu pietonal care va purta numele fraţilor Vágó, cei doi arhitecţi care au lăsat moştenire importante clădiri din Oradea.

Jószef Vágó este chiar autorul proiectului actualului campus al Universităţii, care era atunci o şcoală militară, iar Vágó László a realizat, în 1911, Piaţa Unirii.

Moştenirea fraţilor Vágó

Anunţul a fost făcut joi, cu prilejul Zilei Mondiale "Art Nouveau", într-o conferinţă de presă susţinută de rectorul Constantin Bungău, decana Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Marcela Prada, directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor din Oradea, Angela Lupşea, şi criticul de artă Ramona Novicov.

Rectorul Bungău a spus că Universitatea vrea să pună în valoare patrimoniul Art Nouveau, ţinând cont că, în campus, clădirile dominante aparţin acestui stil. O parte din imobile sunt în curs de restaurare, iar inclusiv mobilierul urban va avea aceeaşi notă, a spus rectorul. "Avem nevoie de toţi aceia care iubesc acest stil arhitectural, pentru că ne dorim ca toate lucrările de renovare pe care le vom continua în campus să fie făcute cu mare atenţie faţă de această preţioasă moştenire culturală", a declarat Bungău.

În spaţiul urban dedicat arhitecţilor Vágó (un aşa numit "colţ memorial") vor fi amplasate, pentru început, o coloană şi câteva fragmente dintr-un parapet, ce au făcut parte din ansamblul urban Piaţa Unirii.

Stâlp plimbat prin oraş

Stâlpul cu pricina a ajuns, din centrul oraşului, pe malul Peţei, unde a fost descoperit cu ocazia lucrărilor la noua linie de tramvai (foto). Acuzată în spaţiul public că nu îngrijeşte patrimoniul Art Nouveau, dovadă că această relicvă a ajuns în respectiva zonă, Lupşea a precizat că, în realitate, fundaţia pe care o conduce a salvat artefactele.

Potrivit acesteia, stâlpul a ajuns acolo cu ocazia lucrărilor la parcarea subterană din Piaţa Independenţei, fără ca arheologii sau fundaţia să fie anunţate de constructor, iar pe malul Peţei a fost descoperit cu ocazia descărcărilor arheologice. Potrivit lui Lupşea, fundaţia a intervenit de îndată ce a fost făcută descoperirea.

"În programul de reabilitare a faţadelor, tot ce înseamnă mulaje şi reconstituirea obiectelor decorative, dar şi obiecte de pe şantiere există în evidenţa Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice", a declarat directoarea. În final, coloana cu pricina îşi găseşte o nouă casă în campus.

Stalp vago peta

"Datori să le păstrăm"

Amenajarea scuarului pietonal Vágó va fi coordonată de arhitectul Cristian Puşcaş, totodată cadru didactic al Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, care va lucra împreună cu studenţi. "Toate aceste artefacte pe care am reuşit să le recuperăm, ale firmei de proiectare pe care fraţii Vágó o conduceau, o patronau, sunt mărturii ale identităţii noastre culturale şi suntem datori să le păstrăm şi să le transmitem celor care vin după noi", a declarat Puşcaş.

"Acest stâlp echilibrat de balustradă, amplasat în campusul istoric al Universităţii din Oradea, este un omagiu adus celor doi arhitecţi de anvergură europeană născuţi la Oradea, dar este şi o metaforă a spiritus rector ce guvernează un spaţiu universitar autentic", a spus şi criticul de artă Ramona Novicov.

De asemenea, Mircea Paşca, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, a felicitat Universitatea pentru iniţiativă, amintindu-şi că în urmă cu 15 ani în instituţie nu se ştia cine este arhitectul clădirilor ori ce valoare au acestea. "Începe să fie cunoscut acest ansamblu, dacă îl comparăm cu Vulturul Negru este la fel de important", a spus Paşca, autor al unei cărţi dedicate celor doi fraţi arhitecţi.

Ziua Art Nouveau

Oradea a început, joi, sărbătorirea Zilei Mondiale Art Nouveau, prilej cu care accesul în Casa Darvas – La Roche, primul muzeu Art Nouveau din România, a fost gratuit. De asemenea, aici a avut loc vernisajul expoziţiei "Glass Nouveau - Portaluri oglinzi vitrate", de Cristian Florin Anghelescu.

Evenimentele continuă în weekend, pe str. Vasile Alecsandri şi în zona Pasajului Vulturul Negru, unde au fost amplasate instalaţii 3D din pânze imprimate cu decoraţiuni zoomorfe.

Sâmbătă şi duminică, între orele 10 şi 12, respectiv 18 şi 20, copiii vor putea să se întâlnească cu Prinţesa Fluture şi să participe la ateliere de pictură pe faţă. Pentru adulţi, se organizează tururi ghidate pe traseul strada Vasile Alecsandri nr. 1 – Palatul Moskovits Adolf şi Fii,  Piaţa Unirii - Palatul Vulturul Negru, strada Duiliu Zamfirescu – Casa dr. Nemes Aron, Piaţa Ferdinand - Casa Poynar, strada Iosif Vulcan nr. 7 – Casa Fodor şi Casa Darvas – La Roche. Explicaţiile le va oferi Alex Trandafir, voluntar în centrul de tineret The Spot.

"Tururile ghidate vor avea loc atât sâmbătă, 12 iunie, cât şi duminică, 13 iunie în limbile română (Ro), maghiară (Hu) şi engleză (EN), la următoarele ore: ora 10, ora 11 (RO); ora 12, ora 13 (HU); ora 12 (EN); ora 17, ora 18 (RO); ora 18, ora 19 (HU); ora 20 (EN)", a transmis Oradea Heritage.

La Casa Darvas, în ambele zile, între orele 18 şi 20, va putea fi vizitată expoziţia "Decoraţiuni zoomorfe - Art Nouveau în România", alături de arhitectul Vida Mara şi istoricul Matei Flavia, masterand în "Patrimoniu cultural şi studii evreieşti" la CEU Viena, şi va fi proiectat filmul "Art Nouveau fără graniţe".