În 26 iunie 2015, am organizat conferinţa de închidere a proiectului "Promovarea moştenirii culturale comune - Revitalizarea turismului cultural în Euroregiunea Hajdú-Bihar - Bihor", pe care Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor l-a derulat în calitate de lider de proiect. Atunci, am lansat "Ghidul de bune practici pentru restaurarea bisericilor de lemn monumente istorice din judeţul Bihor" şi "Strategia de marketing turistic", pentru că am dorit să oferim deţinătorilor acestor monumente istorice un instrument eficient în vederea conservării şi restaurării lor.

Acest Ghid face o radiografie exactă a situaţiei celor 59 de biserici de lemn cu statut de monument istoric din judeţul Bihor, în anul 2014. Nu am dorit să trecem cu vederea faptul că încă nu există conştiinţa valorii inestimabile şi a necesităţii prezervării acestor biserici de lemn, nu "după ureche", ci conform normelor care, e adevărat, sunt destul de exigente.

Nu am omis acele situaţii în care gestionarii acestor monumente istorice, crezând că bunele intenţii ţin locul proiectului întocmit de un arhitect atestat de Ministerul Culturii, al avizelor de specialitate, al firmei şi dirigintelui de şantier atestate, au obţinut în urma lucrărilor improvizate o biserică de lemn care nu mai seamănă cu cea iniţială, denaturând caracteristicile care au determinat clasarea acesteia ca monument istoric.

Privim însă încrezători la viitorul bisericilor de lemn din Bihor şi suntem convinşi că nu vor mai exista cazuri de restaurări eşuate, făcute pe cont propriu. Acest proiect a avut pentru noi valoarea unui proiect-şcoală şi experienţa dobândită va fi utilă în vederea accesării de noi fonduri europene în ciclul de finanţare 2014-2020, la o scară mai mare de această dată. Ne dorim ca un număr de circa 20 de biserici de lemn monumente istorice din Bihor să poată să renască. Aşa cum merită...

Lucian Silaghi
Director executiv
Direcţia Judeţeană pentru Cultură