Renate Weber a fost demisă, miercuri, din funcţia de Avocat al Poporului, în urma votului Parlamentului. PSD a refuzat să participe la vot. De altfel, membrii formațiunii au și anunţat că va contesta hotărârea la Curtea Constituţională (CCR), după cum anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, decizia a fost adoptată cu 247 de voturi în favoare şi 32 împotrivă.

Demiterea vine după ce în aceeaşi zi comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat raportul de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber cu voturile PNL, USR PLUS şi UDMR.

Parlamentarii PSD şi AUR au părăsit sala în momentului votului. "Asistăm la o execuţie", au declarat social-democraţii.

La rândul său, Renate Weber a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.

"Nu am găsit articolul din Constituţie pe care l-am încălcat, se fac doar trimiteri generale. Orice încălcare de lege care are corespondent în constituţie poate atrage revocarea, altfel nu e cazul", a declarat Renate Weber în faţa parlamentarilor, conform sursei citate.

Anterior, în cursul diineţii, preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că Renatei Weber îi reproşează încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării dar nu a dat exemple.

Motivele revocării, redate de HotNews.ro:

- nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încâlcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

- nu a întreprins nicio acţiune şi anchetă proprie şi nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile comisiei de anchetă referitoare la situaţia copiilor dispăruţi.

- declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi cu COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără temei concret.

- În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declanşării procedurii de monitorizare. Avocatul Poporului a indus o stare de confuzie cu privire la acţiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcţionare a sistemului sanitar, în ansamblul său, infrastructura critică a statului în perioada stării de urgenţă şi, ulterior, în perioada stării de alertă (...)

Coaliţia aflată la guvernare nu a nominalizat încă o persoană care să preia conducerea instituţiei. De precizat că la mijlocul lunii mai, liderii Coaliţiei au discutat şi au căzut de acord ca numirea pentru Avocatul Poporului să-i revină UDMR.

Surse din Coaliţie au declarat pentru HotNews.ro că UDMR l-ar fi propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeş-Bolyai, iar liberalii îl susţin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucureşti.