Lansat încă din 2012, programul prin care Primăria încurajează reabilitarea faţadelor din centrul istoric prinde tot mai mult contur. După ce în ultimii doi ani proprietarii şi-au renovat imobilele exclusiv din fonduri proprii, Administraţia Imobiliară Oradea va licita executarea lucrărilor la Casa Poynar, prima pentru care municipalitatea a încheiat un contract în cadrul programului-pilot ce permite deţinătorilor de clădiri monumente istorice să plătească doar o parte din lucrări, şi aceasta cu împrumut fără dobândă acordat chiar de municipalitate.
Fără dobânzi
Programul Primăriei prevede că reabilitarea a nouă clădiri monumente istorice din centrul oraşului se face printr-un parteneriat cu proprietarii. Mai precis, municipalitatea achită, din start, 20% din valoarea lucrărilor, iar pentru restul sumei proprietarii pot primi împrumuturi fără dobândă tot de la Primărie, pe un termen de 5 ani.
"Rambursarea banilor începe de la data recepţiei finale, astfel că proprietarii vor plăti doar când lucrarea este deja executată, deci ştiu pentru ce plătesc. În plus, vor şti cu suficient timp înainte cât vor avea de plătit", explică Angela Lupşea, directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, partener al Primăriei în derularea acestui program.
Pentru că finanţează lucrarea, Primăria este şi cea care o licitează. Din comisia de licitaţie fac parte, însă, şi reprezentanţii proprietarilor clădirii.
Un an de lucrări
Pentru ca programul să funcţioneze, este nevoie însă ca proprietarii să îşi dorească reabilitarea clădirilor pe care le deţin. Până acum, Primăria a obţinut acordurile proprietarilor din Casa Poynar, Palatul Stern şi Hotelul Crişul Repede, iar indicatorii tehnico-economici pentru Casa Poynar au şi fost aprobaţi de aleşii locali, la finele lunii aprilie. Astfel, în curând va fi lansată licitaţia pentru selectarea constructorului care va face lucrările. Pe lângă renovarea faţadei, muncitorii vor schimba şi acoperişul, şi vor reabilita, de asemenea, casa scării. Valoarea contractului va fi de cel mult 441.000 lei, iar durata execuţiei de 12 luni.
Pe lângă cele trei clădiri, din prima etapă a programului multianual al Primăriei mai fac parte Hotelul Parc, palatele Apollo şi Moskovits Miksa şi Casele Adorjan I şi II. Mai lipseşte ca şi proprietarii acestora să înţeleagă nevoia de a nu le lăsa în paragină şi de a se hotărî să treacă la renovare.