Unul dintre cei mai valoroși pianiști români, Horia Maxim, revine pe scena Filarmonicii de Stat Oradea, pentru concertul de joi, de la ora 19. Lucrările din programul serii, de Sergei Rachmaninoff și Georges Bizet, sunt interpretate de Orchestra instituției, sub bagheta maestrului Jankó Zsolt, dirijor permanent atât al Filarmonicii orădene, cât și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor, op. 18, îl are ca solist pe renumitul pianist Horia Maxim. Lucrarea a fost cea care i-a adus lui Rachmaninoff renumele de compozitor de concert, iar recepția pozitivă și entuziastă a acesteia, din partea publicului și a criticilor, i-a adus și vindecarea după o grea și lungă depresie. La premieră, însuși Rachmaninoff s-a aflat la pian, câștigând premiul Glinka.

Selecțiuni instrumentale din Suita nr. 1 și Suita nr. 2 ale operei Carmen de Georges Bizet vor fi interpretate în partea a doua a serii. Renumele internațional al operei face ca fragmentele să poată fi ușor recunoscute de către publicul larg. Suita nr. 1 și Suita nr. 2 sunt două lucrări compilate de către Ernest Guiraud, un prieten al compozitorului, după moartea acestuia. Guiraud a menținut orchestrația foarte apropiată de original, însă a schimbat ordinea fragmentelor muzicale.

Horia Maxim este unul dintre cei mai valoroși pianiști români, fiind frecvent invitat ca solist al orchestrelor simfonice din România și din străinătate. A înregistrat lucrări la radio sau televiziune și a prezentat numeroase piese în primă audiție. În prezent, activitatea sa artistică este completată de cea pedagogică, fiind profesor la Universitatea Națională de Muzică București și, în această calitate, este invitat frecvent ca membru în jurii naționale și internaționale.