Celebrul Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder - Voicu din 1702, instrument de o inestimabilă valoare, revine pe scena Filarmonicii Oradea joi, de la ora 19. Melomanii vor putea audia un concert cu lucrări scrise în stiluri componistice extrem de diferite.

Invitat de prestigiu

Maestrul Romeo Rîmbu este cel care va conduce Orchestra, un muzician complex, activând atât ca oboist, cât și ca dirijor pe mari scene din țară și străinătate, multipremiat la diverse concursuri, cu participări la cursuri de specializare, doctor în muzică, iar în prezent dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și profesor universitar la Facultatea de Arte din Oradea.

Invitatul special al serii, Alexandru Tomescu, este unul dintre violoniștii de elită ai României. În formarea sa au jucat un rol important mama sa, profesoara Mihaela Tomescu, maestrul Ştefan Gheorghiu, profesorul Eduard Schmieder sau violonişti renumiţi precum Ruggiero Ricci, Igor Oistrach sau Tibor Varga.

Tomescu a concertat pe 4 continente și peste 30 de țări și a obținut peste 100 de premii naționale și internaționale la concursuri de prestigiu.

Interpretările sale au fost foarte apreciate pe marile scene ale lumii: Carnegie Hall - New York, Concertgebouw - Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées - Paris sau Metropolitan Arts Center - Tokyo.

Alături de Horia Mihail și Răzvan Suma, Alexandru Tomescu a fondat ansamblul cameral „Romanian Piano Trio” care s-a impus rapid pe scena românească și internațională prin aparițiile îndelung apreciate.

Lui Alexandru Tomescu i-a fost înmânată vioara Stradivarius Elder - Voicu din 1702, instrument de o inestimabilă valoare, ce face parte din Patrimoniul Naţional al României.

Trei compoziții diferite

Programul inedit propune trei stiluri componistice extrem de diferite. „Nici una dintre cele trei lucrări nu poate fi asemănată cu alta și tocmai această diversitate reprezintă pensula cu care se pictează tabloul unei seri muzicale speciale”, precizează organizatorii.

Din creația lui Johannes Brahms va fi redat „Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major, op.77”. Nivelul calitativ înalt și dificultatea sa au făcut ca piesa să fie redată și în cultura contemporană: fragmentul al treilea din concert a fost folosit în filmul „There Will Be Blood” din anul 2007, în regia lui Paul Thomas Anderson.

Lucrarea care urmează rezonează intens cu epoca contemporană, dar e inspirată și din folclor: „Concert românesc” de György Ligeti, născut în Târnăveni, al cărui stil muzical nu a fost acceptat, concertele sale fiind interzise timp de două decenii de către autoritățile din Ungaria. S-a stabilit în Austria, unde a putut să își exprime ideile muzicale avangardiste și să descopere noi tehnici compoziționale.

Seara se va încheia cu „Morceau symphonique” din Poemul simfonic „Redemption” FWV 52 de César Franck, remarcat din copilărie pentru talentul său pianistic. La vârsta de 13 ani s-a mutat la Paris, unde a început să compună. Muzica sa a fost primită, însă, cu reținere, din cauza faptului că nu se încadra în stilul luminos parizian.

Bilete se pot cumpăra la casa de bilete a Filarmonicii Oradea, precum și online.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!