Deşi iniţial au strâmbat din nas la propunerea RER Ecologic Service de a-şi dezafecta ghenele, acum, când trebuie să plătească pe cineva pentru a le scoate pubelele în faţa blocului, orădenii îşi dau seama că sugestia operatorului licenţiat de salubritate e cea mai bună.

Întrucât au dotat toate asociaţiile de proprietari care aveau ghene funcţionale cu recipiente nou-nouţe, atât pentru colectarea deşeurilor menajare, cât şi pentru cele reciclabile, muncitorii RER nu mai intră, din această lună, în blocuri pentru a goli pubelele. Asociaţiile care au decis să-şi păstreze ghenele sunt, astfel, nevoite să-şi scoată singure recipientele în faţa blocului, la fiecare colectare a deşeurilor, întrucât contractul de salubritate prevede că ridicarea deşeurilor se face de la limita proprietăţii.

"O mare parte dintre aceste asociaţii au angajat oameni care să le scoată pubelele. În cazul unor asociaţii mari, colectarea se face în fiecare zi, aşa că preţul plătit de asociaţii e destul de mare", spune Horia Burlou, şef secţie Salubrizare Menajeră la RER Ecologic Service.

În faţa acestor noi costuri, multe asociaţii au conştientizat că e mai bine să renunţe la ghene. "Circa 80% din asociaţiile care deciseră să-şi păstreze ghenele ne-au anunţat că, totuşi, le închid", precizează Burlou. Practic, cetăţenii şi-au dat seama că preţul plătit pentru ca cineva să le scoată pubelele în faţa blocului e prea mare în comparaţie cu micul efort al fiecărui locatar de a-şi arunca singur sacul cu deşeuri, direct într-un recipient din faţa blocului.