În comunele Sântandrei, Nojorid, Cetariu, Paleu şi Sălard, oamenii plătesc ridicarea gunoiului în funcţie de numărul de recipiente pe care le au în gospodărie. La tot mai multe case, însă, în ziua ridicării gunoiului, pe lângă pubelă "răsar" saci sau butoaie pline doldora cu deşeuri, pentru care sătenii nu plătesc, în paguba operatorului Reosal.

În consecinţă, firma de salubritate a Zonei Metropolitane Oradea a găsit o modalitate de a-i face pe clienţi să plătească pentru tot gunoiul pe care îl produc...

Numai în sacul gri

Din 1 decembrie, în cele cinci comune Reosal nu va mai ridica decât deşeurile din pubele şi cele care se vor afla în noii saci gri inscripţionaţi cu numele firmei. Cine va avea mai multe gunoaie decât încap în pubele, va trebui să-şi cumpere sacul specific, fie de la magazinele din sat, fie de la casierul-încasator.

În comuna Sântandrei, reprezentantul Reosal poate fi găsit la Primărie în zilele de luni între orele 12-14, la Primăria Nojorid lunea între orele 14.30-16.00, la Paleu în zilele de marţi între orele 8.30-10.30, în Cetariu în zilele de marţi între orele 11-13, iar în Sălard în zilele de luni, în intervalul orar 9-11. Dacă deşeurile vor fi lăsate în alţi saci sau recipiente, nu vor fi ridicate!

Nu chiar orice

Cu toate acestea, în sacii gri nu se vor putea lăsa deşeuri din construcţii, pentru a căror colectare clienţii au obligaţia să încheie un contract separat, întrucât acestea pot fi ridicate doar de utilaje speciale.

Sătenii nu vor mai trebui să plătească nicio altă taxă, preţul sacului, de 2,5 lei, conţinând şi costul colectării, transportului şi depozitării deşeurilor. Sacii sunt de unică folosinţă, astfel că pentru cantităţi suplimentare de gunoaie oamenii vor trebui să cumpere un alt sac. Aşa e normal şi civilizat, ca orice serviciu să fie plătit...