Ca reacţie la editorialul „Un pensionar nesimțit”, apărut sub semnătura redactorului şef adjunct Adrian Criş, deputatul PSD Dumitru Gherman a trimis BIHOREANULUI o replică în care respinge criticile aduse, lămureşte circumstanţele pensionării sale, explică anumite chestiuni controversate, cum ar fi proiectul privind susţinerea persoanelor vârstnice de către urmaşi, şi neagă că va fi beneficar de pensie specială, câtă vreme nu va avea un mandat întreg de parlamentar.

Iată replica integrală trimisă redacţiei de deputatul Gherman:

NU POT FI “TOVARĂȘ” CU ADRIAN CRIȘ - NU AM AVUT ACEIAȘI DASCĂLI ȘI NU AVEM ACELEAȘI “INTERESE”!

1. Pentru corecta informarea dlui Criș, NU SUNT „un pensionar nesimțit”, ci sunt o persoană absolut normală și civilizată, care acum deține calitatea de deputat în Parlamentul României.

2. Autorul materialului, din dorința de a mă denigra gratuit, menționează că m-aș fi pensionat anticipat, ceee ce este total neadevărat. Pentru a corecta informarea opiniei publice, doresc să precizez că m-am pensionat la vârsta și în condițiile prevăzute de legislație pentru activitatea depusă în grupa I de muncă (condiții grele de muncă) la fosta Întreprindere „SINTEZA”- Oradea. Sunt unul din sutele de angajați de la „SINTEZA” care s-au pensionat potrivit legii, or mențiunea din textul publicat pe site prin care sunt acuzat că m-aș fi pensionat anticipat nu face decât să îi incrimineze și pe foștii mei colegi, ceea ce este un afront adus celor care au lucrat în respectiva întreprindere.

3. Cât privește „povestea celor 200 de metri” care ar trebui să fie între aleși și cetățeni, un episod asupra căruia dl Criș ține să revină în demersul său denigrator, doresc să reamintesc că a fost o răstălmăcire răuvoitoare din partea unei domnișoare reporter de la REALITATEA TV, după ce am ținut să îi răspund cu aceeași monedă la atitudinea sa agresivă. Ofuscată de faptul că mi-am permis să o atenționez asupra modului în care înțelege să obțină un dialog pe holurile Parlamentului, „reporterița” a scos din context afirmațiile mele legate de modul civilizat în care decurg relațiile parlamentari - ziariști în alte țări din Europa. Prin lansarea acestei afirmații mincinoase se urmărea expunerea mea oprobiului public și distrugerea imaginii mele publice, ceea ce nu s-a obținut, pentru că nu am avut parte de reacții negative de la oamenii normali întâlniți, ci doar de la agitatorii de profesie, din spațiul online.

În privința subiectului de la care a pornit discuția neprincipială cu reprezentanta de la REALITATEA TV, ultima carte citită, i-aș sugera profesorului de limba română Adrian Criș să conștientizeze faptul că cel pe care dorește să îl denigreze (în mod gratuit) a citit destule cărți la viața lui.

Fostul maistru Gherman, de care dl Criș ține morțiș să își bată joc, a fost, este și va fi apropiat de semenii săi, pe care i-a ajutat atât cât și cum a putut. Actualul deputat Dumitru Gherman este mereu la dispoziția cetățenilor, prin audiențele pe care le acordă la cele trei cabinete parlamentare deschise în județ (sunt parlamentarul bihorean care a înțeles să fie aproape de oameni și prin cele trei birouri de la Oradea, Marghita și Bratca).

4. Referitor la acuzația că aș urma să beneficiez de pensie acordată celor care au deținut demnitatea de deputat sau senator, în text se precizează că am devenit deputat abia în cursul anului 2017, ca urmare a vacantării locului datorat decesului regretatei colege Adelina Coste.

Potrivit art. 49, alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor și al senatorilor, cu modificările și completările ulterioare, dreptul la indemnizație se acordă NUMAI celor care au avut un mandat întreg de deputat sau senator.

Or, tocmai din datele prezentate de semnatarul articolului, reiese că nu voi avea un mandat întreg de parlamentar la încheierea activității din actualul legislativ, prin urmare NU voi intra sub incidența actului normativ menționat mai sus. NU VOI BENEFICIA DE PENSIE SPECIALĂ! (de fapt, indemnizație de mandat)

5. În privința reacțiilor privind proiectul de lege care își propunea să aducă unele modificări în sprijinul persoanelor vârstnice lăsate de izbeliște de cei cărora le-au dat viață sau i-au sprijinit să devină acum adulți, consider că în locul reacției emoționale negative se putea iniția o dezbatere pertinentă privind aceste aspecte, iar prevederile din text s-ar fi putut modifica, în comisiile parlamentare de specialitate, într-o formă care să fie acceptată de toată lumea.

Proiectul de lege se dorea o completare a Codului Civil, adoptat prin OUG în 2011, respectiv o măsură de prevenire a abandonului părinților, tot mai des întâlnit în ultimi ani. Nu cred că era „o aberație” a unei „minți bolnave”, după cum ține să mă eticheteze „justițiarul ziarist” A. Criș, căruia îi recomand să se mai documenteze asupra modului în care sunt reglementate în alte țări europene, mult mai bogate decât România, relațiile dintre copiii și părinții ajunși la vârsta senectuții și fără posibilități materiale.

Or, în urma reacțiilor virulente, bine regizate, din spațiul public de respingere, am decis să retrag acest proiect tocmai pentru a nu prelungi dezbatarea sterilă și plină de ură la adresa unui demers absolut justificat de tot ceea ce se întâmplă în societatea românească, mai ales în ultimul deceniu.

6. Referitor la insinuările răutăcioase și provocatoare pe care Adrian Criș le face la adresa relațiilor dintre mine și copiii mei, l-aș sfătui să fie mai prudent și mai reținut. În privința moralității, nu cred că Adrian Criș este în măsură să dea lecții.

Cu stimă,

DUMITRU GHERMAN
Deputat PSD Bihor