Consiliul Judeţean a anunţat luni că preşedintele Cornel Popa s-a întâlnit săptămâna trecută cu directorul general HP România, Radu Enache, şi cu alţi manageri din cadrul acestei companii, pentru "a identifica soluţii tehnologice de ultimă generaţie care să aibă ca scop eficientizarea serviciilor administraţiei publice, astfel încât judeţul Bihor să devină o zonă atractivă şi transparentă pentru investitorii români şi străini".

Întâlnirea face parte dintr-un program de atragere a investitorilor. "Prioritatea noastră numărul unu este să aducem cât mai mulţi investitori strategici în judeţul nostru, pentru a putea dezvolta economic această regiune. Soluţia este una singură: investiţii", a declarat Cornel Popa.

În cadrul dezbaterilor purtate, reprezentanţii HP România au propus implementarea unui proiect de telemedicină pentru centrele zonale şi localităţile îndepărtate din judeţ, care ar asigura un dignostic rapid. El ar fi dat de un medic specialist prin intermediul unei camere video amplasate în cabinetul medicului de familie, conectată la un laptop, la rândul său în conexiune cu un aparat de monitorizare ce transmite funcţiile vitale ale pacientului şi cu un aparat EKG.

De asemenea, HP a prezentat soluţii pentru plata taxelor locale, pentru monitorizarea electronică a bugetelor primăriilor, facilitarea accesului cetăţenilor la documente publice, dar şi soluţii pentru furnizarea puterii de calcul în cadrul parcurilor industriale plănuite de CJ.

În cadrul discuţiei s-a abordat şi tema realizării unui portal de informare pentru investitori, respectiv unul al Muzeului Ţării Crişurilor, unde turiştii, dar şi orădenii să poată găsi informaţii despre exponate, orar, tarife, dar să şi poată face un tur virtual al muzeului. În fine, părţile au discutat despre proiecte educaţionale care, implementate prin aplicaţii gratuite dezvoltate de Microsoft, ar ajuta atât mediul universitar cât şi preuniversitar din Bihor.

"Pentru a finanţa toate aceste investiţii, Consiliul Judeţean poate alege soluţii de finanţare create pentru administraţiile publice locale: în leasing, accesarea de fonduri europene, precum şi parteneriate publice-private pentru proiecte mai ample", se precizează în informarea instituţiei.