Ca în fiecare an, Filarmonica Oradea marchează Ziua Morților printr-un concert vocal-simfonic special, sugestiv intitulat „Recviem Parastas”.

Joi seara, de la ora 19, alături de orchestră și cor, pe scenă vor urca soliștii Teodora Gheorghiu, soprană, Janetka Hoșco, alto, Cristian Mogoșan, tenor, și Florin Estefan, bariton.

Din program fac parte lucrări profunde și totodată luminoase prin esența lor: Suita „Pelléas et Mélisande” de J. Sibelius, o poveste tragică a iubirii condamnate, și Requiem Parastas de Martian Negrea, inedită pentru creația ortodoxă, din ale cărei slujbe de parastas sunt preluate textele auzite, iar ordinea lor, redată întocmai. Temele lucrării aparțin stilului neo-bizantin, în forma regională întâlnită în sudul Transilvaniei.

„Data de 1 noiembrie poartă cu ea semnificația „Zilei Morților” sau a „Luminației”, atunci îndreptându-se toate gândurile noastre spre cei dragi care nu mai sunt printre noi. Lumânările aprinse în noaptea de 1 noiembrie fac ca fiecare mormânt să devină un altar al luminii și astfel conexiunea dintre cei vii și cei morți devine una cât se poate de puternică”, precizează reprezentanții Filarmonicii orădene.

La pupitru se va afla renumitul Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Acesta colaborează cu orchestre ale unor filarmonici şi teatre de operă din ţară și participă la turnee alături de prestigioase ansambluri din întreaga lume. Maestrul a obținut, printre multe alte distincții, Premiul Criticii Muzicale, „Ordinul Coroana României” în Grad de Cavaler și apoi în Grad de Ofițer.

Săptămâna aceasta este una plină pentru melomani, Filarmonica Oradea mai având în program marți recitalul cameral „Compozitori din Transilvania - de la Sigismund Toduță până azi”, iar sâmbătă, Recital Schubert, în cadrul Turneului Național de Lieduri, ce le are în prim plan pe soprana Teodora Gheorghiu și pe pianista Diana Ionescu.

Biletele pentru toate cele trei seri muzicale s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!