Fie că sunt pline cu lapte sau cu suc natural, cutiile de carton şi plastic denumite tetra pak, după numele companiei din Suedia care le produce, sunt o parte importantă din deşeurile aruncate de orădeni. Cu toţii trebuie să ştie că aceste ambalaje se încadrează în fracţia uscată, adică sunt deşeuri ce trebuie valorificate. Reciclarea lor este un proces diferit faţă de cel al "reciclabilelor clasice", cum sunt PET-urile, însă colectarea lor se face în exact acelaşi mod!
Din Suedia, în toată lumea
Tetra pak-urile au fost inventate în 1951, de compania suedeză care şi-a luat numele de la forma de tetraedru pe care au luat-o la început aceste ambalaje. Practic, aceste cutii sunt făcute din carton şi folie de plastic şi sunt destinate împachetării băuturilor şi mâncărurilor, regăsindu-se acum peste tot în lume. Cel mai frecvent, în tetra pak-uri se îmbuteliază sucul natural ori laptele, astfel că şi în casele orădenilor ajung numeroase astfel de cutii.
Constatând că mulţi dintre concetăţeni nu prea ştiu ce trebuie să facă cu aceste ambalaje după ce le golesc, dacă ele pot fi sau nu reciclate, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, împreună cu partenerii săi, Primăria Oradea şi Eco-Rom Ambalaje, le explică orădenilor ce au de făcut.
Pe drumul reciclării
Angajaţii RER Ecologic Service au început să lipească pe containerele cu capac galben din oraş, destinate exclusiv fracţiei uscate, dar şi pe igluurile în care se adună hârtiile şi cartoanele, adică cele albastre, nişte autocolante care ilustrează un tetra pak şi pe care scrie că aceste cutii de carton pentru lapte şi suc sunt reciclabile. "Te rugăm să le depui în acest container. Mulţumim", li se mai transmite orădenilor.
Din aceste recipiente, tetra pak-urile sunt adunate de RER Ecologic Service la fel ca celelalte deşeuri colectate selectiv, adică cu utilajele destinate exclusiv fracţiei uscate. Apoi, ajung la staţia de sortare administrată de firma Eco Bihor, care le predă mai departe firmelor specializate în reciclarea lor. Pentru a fi valorificate, tetra pak-urile trec printr-un proces de dezlipire a plasticului de carton. În final, ele devin noi ambalaje de acest tip, încheindu-şi astfel perfect existenţa.