Oficial, sosesc primele zile de primăvară. Vremea din ultimele zile ale lunii februarie nu spune, însă, nicidecum la fel. Oradea a fost îmbrăcată săptămâna trecută din nou în alb, iar prognoza meteo estimează că omătul va mai rămâne în oraş câteva zile.

Dacă va fi aşa, operatorul licenţiat de salubritate, responsabil şi cu deszăpezirea străzilor, promite că va acţiona prompt, având maşini pregătite în orice moment pentru intervenţie. Utilajele specifice sunt non-stop pe poziţii, ies în oraş la fiecare solicitare a municipalităţii şi vor continua să o facă, cât vremea o va cere.

"Până acum nu am întâmpinat probleme. S-a putut acţiona cu utilajele de deszăpezire pe toate arterele oraşului, inclusiv pe străzi de pe dealurile Oradiei", spune Ionel Ban, director de producţie al RER Ecologic Service.

Când zăpada cade fără întrerupere peste oraş, cum s-a întâmplat la finalul săptămânii trecute, maşinile de deszăpezire lucrează fără pauză. În primă fază se aruncă cu material antiderapant, apoi se pluguieşte zăpada, iar dacă ninsoarea persistă, se intervine din nou cu sare şi nisip. În acest sezon, până vinerea trecută, în Oradea s-a aruncat cu peste o sută de tone de sare şi tot atâtea de nisip.

Orădenii nu trebuie să uite că şi ei au obligaţii pe timp de iarnă. Toţi proprietarii de imobile din oraş sunt obligaţi să îşi cureţe trotuarele din faţa locuinţelor de gheaţă şi zăpadă, amenzile pentru cei care nu fac acest lucru fiind cuprinse între 500 şi 2.000 de lei.