Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, adică cele reciclabile separat de cele menajere, a fost implementat de operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service şi la casele orădenilor, urmând ca luni, 10 ianuarie, să aibă loc prima colectare a acestor deşeuri de la case.

Potrivit directorului de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban, luni se vor ridica reciclabilele de la orădenii care au ziua de marţi ca zi de colectare a deşeurilor menajere, iar vineri de la cei care au ziua de joi ca zi de colectare a deşeurilor menajere. Miercuri se vor ridica reciclabilele de la asociaţiile de proprietari şi de la firme, la fel ca până acum.

"După săptămâna viitoare, colectarea deşeurilor reciclabile se va face o dată la două săptămâni, în funcţie de o împărţire pe care urmează să o stabilim, deoarece sacii galbeni nu se vor umple în fiecare săptămână", a declarat Ban. Astfel, cel mai probabil, casele Oradiei vor fi împărţite în patru zone, urmând ca în fiecare săptămână utilajele RER să ridice deşeurile reciclabile din 2 zone.

saci_Oradea_Bihoreanul_RER_Ecologic_Service.jpgHârtiile, cartoanele, pet-urile, dozele de aluminiu şi alte deşeuri reciclabile trebuie strânse de orădenii de la case în sacii galbeni (foto) care au fost distribuiţi de operatorul licenţiat de salubritate. Orădenii care locuiesc la bloc au la dispoziţie, pentru colectarea selectivă, containere fie cu capac galben, fie cu autocolante pe care e scris că sunt destinate exclusiv reciclabilelor.

Rugămintea ca orădenii să respecte colectarea selectivă a fost făcută şi de Pasztai Zoltan, managerul Eco Bihor, firma care a concesionat exploatarea şi administrarea depozitului de deşeuri al oraşului şi care, totodată, a inaugurat luna trecută staţia de sortare a deşeurilor reciclabile a Oradiei. De altfel, numai dacă orădenii colectează selectiv deşeurile, staţia va avea materia primă pentru a funcţiona.