Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, responsabil şi cu deszăpezirea Oradiei, a trecut cu brio de inspecţia de iarnă a Primăriei, condusă, vineri la prânz, de viceprimarul Florin Birta.

De asemenea, la eveniment au participat directorul general tehnic-investiţii din cadrul RER Ecologic Service, Florin Gontariu, directorul de producţie Ionel Ban, dar şi directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie, Emil Benţan, reprezentanţi ai ISU Crişana şi Poliţiei.

"Am făcut o inspecţie la utilajele care vor acţiona pe timp de iarnă la deszăpezirea municipiului Oradea. Faţă de anul trecut, avem o îmbunătăţire: s-a renunţat la un utilaj mai vechi şi s-au achiziţionat încă 4 utilaje noi, având în total un număr de 29 de utilaje care vor funcţiona pe timp de iarnă pentru deszăpezirea municipiului", a declarat viceprimarul Florin Birta, la finalul inspecţiei. Printre cele patru utilaje noi se numără un Mercedes Abrollkipper, dotat cu plug şi care transportă şi material antiderapant, pe care îl împrăştie mecanizat pe străzi.

Pregătiţi de "lupta" albă

Aşa cum se ştie, în zilele cu ninsoare, utilajele RER Ecologic Service vor ieşi pe străzi la comanda detaşamentului de iarnă. Întâi vor fi curăţate străzile din categoria Urgenţa 1 (206 la număr), apoi cele din Urgenţa 2 (287 străzi), cele din Urgenţa 3 (204 străzi) şi, în fine, cele nemodernizate din Urgenţa 4 (185 străzi). În total, Oradea numără 882 de străzi care vor fi deszăpezite.

Pentru împrăştierea de material antiderapant solid, RER Ecologic Service are disponibile 2 utilaje cu capacitate de 8 mc, un utilaj cu o capacitate de 6 mc, 9 utilaje de caacitate 4 mc, un utilaj de capacitate 3 mc şi 4 utilaje de 1 mc. În total, este vorba de 17 utilaje cu o capacitate cumulată de 65 mc, echivalentul de 90 de tone de material antiderapant. "O intervenţie completă, pe toate străzile oraşului, necesită 240 de tone de material antiderapant, iar la o singură ieşire pe străzi, cu toate utilajele noastre, acoperim 90 de tone. Asta înseamnă că reuşim să deszăpezim tot oraşul în mai puţin de trei ieşiri", a explicat directorul RER, Florin Gontariu.

Pe lângă acestea, RER Ecologic Service mai are două utilaje de 7 mc fiecare (echivalent a 14.000 litri) pentru combatere zăpadă şi polei cu material lichid, 6 utilaje cu capacitate de 3 mc pentru transport zăpadă, 4 utilaje cu încărcare frontală de diferite capacităţi şi 21 de utilaje dotate cu plug, pentru curăţarea străzilor de zăpadă, atunci când stratul este mai mare de 5 cm.

"Noi sperăm, cu utilajele pe care RER le are în dotare, să nu avem nici măcar o problemă în ceea ce înseamnă deszăpezirea în municipiul nostru în această iarnă", a concluzionat Birta.

Două baze noi

O altă noutate pentru această iarnă este că RER Ecologic Service a dublat numărul bazelor din oraş, adică a platformelor unde utilajele vor merge pentru realimentare cu materiale antiderapante. Până acum, operatorul avea două astfel de baze: una la sediu, pe strada Tudor Vladimirescu, şi una pe strada Moliere (în apropiere de Calea Clujului). Din această iarnă, două noi baze vor funcţiona în zona străzilor Louis Pasteur – Gheorghe Doja (sub drumul rapid) şi pe strada Ion Bogdan. Astfel, utilajele vor câştiga timp pentru intervenţii, căci nu vor mai trebui să străbată oraşul goale, doar pentru a fi încărcate cu noi cantităţi de sare, nisip sau materiale antiderapante lichide.

De asemenea, din această iarnă, RER Ecologic Service are şi un utilaj de service mobil, care va transporta piese de schimb şi un mecanic auto în oraş, dacă o autospecială se defectează.

Societatea de salubritate are şi suficiente materiale antiderapante: 800 de tone de sare, 300 de tone de nisip, 40 de tone de clorură de calciu şi 7,5 tone de clorură de magneziu. "Există şi contracte ferme pentru toate stocurile, pentru momentul în care se termină", a precizat Birta. Clorura de magneziu, sub formă de fulgi, va fi folosită în Piaţa Unirii, unde deszăpezirea se va face manual, iar această clorură este nu doar foarte eficientă, dar nici nu pătează.

Din perspectiva resursei umane, RER Ecologic Service are 29 de şoferi pentru intervenţia mecanizată şi 143 muncitori pentru intervenţia manuală.