În weekend-ul care a trecut, Oradea a fost supusă testului deszăpezirii. Ninsoarea începută vineri a acoperit oraşul în alb, iar ochii tuturor orădenilor s-au îndreptat asupra operatorului de salubritate licenţiat, RER Ecologic Service, totodată firma responsabilă cu deszăpezirea oraşului.

În timp ce pe forumul BIHOREANULUI ori pe reţeaua de socializare Facebook orădenii se plângeau că străzile nu sunt deszăpezite şi că RER nu şi-a făcut treaba, directorul de producţie al societăţii, Ionel Ban, spune că lucrurile nu au stat chiar aşa.

"De vineri de la ora 15 s-a acţionat non-stop în oraş, în schimburi permanente. Au fost 14 utilaje care au pluguit zăpada şi alte zeci care au împrăştiat material antiderapant, respectiv au curăţat. S-au consumat 800 de tone de sare", a declarat, luni, Ban, pentru BIHOREANUL.

Directorul a mai spus că reclamaţiile lăsate sub anonimat sunt cârcoteli, pentru că utilajele au fost pe teren. Dovada în acest sens, zice Ban, e tocmai faptul că nicio maşină n-a rămas blocată pe vreo stradă din Oradea, şoferii putând circula pe toate arterele, în condiţii de iarnă.

"Am trecut de 22 de ori pe majoritatea străzilor prevăzute în planul de deszăpezire. Am acţionat conform planului, prima oară la intrările şi ieşirile din oraş, apoi pe rutele mijloacelor de transport în comun, iar apoi pe restul străzilor. Dacă există vreo stradă unde orădenii întâmpină probleme, îi rugăm să ne anunţe personal la dispecerat, la numărul de telefon 0259/433.195", a mai spus Ban.

Vizavi de acuzele că nici telefonul de dispecerat al RER n-a funcţionat, directorul neagă, susţinând că o dovadă este fişa cu înregistrările apelurilor primite.

Mai mult, însuşi primarul Ilie Bolojan a "acţionat" împreună cu utilajele RER. "Domnul primar a stat şase ore în utilaje, văzând că lucrăm", a mai spus şeful RER.

De duminică, muncitorii RER au început, în zona centrală, să adune şi să transporte zăpada.

Angajaţii RER, la curăţat zăpada

Pe de altă parte, Primăria a anunţat luni că echipajele RER continuă să acţioneze pentru degajarea carosabilului. "În acest moment, în teren se află 8 pluguri pentru înlăturat zăpada, care acţionează în zone precum: str. Matei Corvin, drumul către Frigo Expres, zona Tudor Vladimirescu, facilitarea accesului către Colegiul Economic - Biblioteca Judeţeană - ITM", se arată într-un comunicat trimis, luni, în jurul orei 10.30, de municipalitate.

Potrivit informării, aproximativ 100 de angajaţi RER se află în teren şi lucrează fie la curăţarea zăpezii şi spart gheaţă, fie la încărcarea zăpezii în camioane în vederea transportării pe platoul de pe strada Octavian Goga.

"Este prioritar să degajăm o cât mai mare parte din carosabil şi să evităm formarea gheţuşului prin împrăştierea de material antiderapant. În cursul zilei de azi vom încerca să ajungem şi pe străzile mai mici dintre blocurile de locuinţe. La -12 grade Celsius, cât s-a înregistrat în Oradea în aceste zile, efectele materialului antiderapant au fost mult diminuate. Pentru a evita formarea gheţii pe carosabil, care ar fi reprezentat un real pericol pentru autorurismele din trafic, am continuat împrăştierea de antiderapant, împedicând astfel formarea stratului de gheaţă", a declarat Ionel Ban.

Primăria face încă o dată apel la cetăţeni să măture zăpada din faţa locuinţelor personale sau a celor în care îşi desfăşoară activitatea. Amenzile pentru neîndepărtarea zăpezii şi a gheţii din dreptul imobilelor sunt cuprinse între 500 şi 2.000 de lei.