Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, va face în 2011 o infuzie de capital de 1.290.000 de lei, bani necesari pentru revigorarea activităţii investiţionale. Cum şi Primăria e acţionar al companiei, Consiliul Local a înfiinţat o comisie care să analizeze cum să-şi acopere partea municipalitatea.

E musai

Directorul general al RER Ecologic Service, Florin Cepănariu, spune că infuzia de capital în firmă este necesară. "Pentru îmbunătăţirea activităţii, trebuie să continuăm acţiunea de retehnologizare", spune Cepănariu.

Societatea are trei acţionari: SC RER Recuperare Ecologică şi Reciclare SRL, care deţine 60% din capital, Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate, cu 25% din capital şi Consiliul Local al municipiului Oradea, cu 15 procente.

Soluţii

Acţionarul principal al grupului de firme, Alfred Remmert, a remis o scrisoare Consiliului Local, propunând trei variante prin care s-ar putea face infuzia de capital. Prima variantă presupune ca CL să facă la rândul său un aport de capital, astfel încât raportul de participare al acţionarilor să rămână neschimbat. Cum acţionarul RER e dispus să-şi mărească cota cu 1.290.000 de lei, oraşul ar trebui să aducă 860.000 de lei.

A doua formulă propusă este ca CL şi RAPAS să nu participe la mărirea de capital, ceea ce ar duce la reducerea participării procentuale a municipalităţii. Iar cea de-a treia variantă este să nu se efectueze o mărire de capital, dar acţionarii să crediteze împreună firma cu un împrumut pe următorii doi ani, pentru ca aceasta să-şi poată continua activitatea de investiţii planificată.

Analize

Pentru a decide care variantă este mai bună pentru municipalitate, aleşii orădenilor au votat săptămâna trecută constituirea unei comisii care să analizeze propunerile RER. Din comisie fac parte Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice din Primărie, Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice, Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice, şi consilieri de la fiecare formaţiune politică: Dorin Corcheş, Dan Octavian, Ovidiu Mureşan şi Zoltan Sarkozi.

Conducerea RER susţine că, indiferent care variantă va fi agreată, important este că infuzia va avea loc. "Din discuţiile care s-au purtat, executivul şi legislativul municipiului nu se opun infuziei. Este normal, şi dânşii trebuie să fie alături de noi atât timp cât vrem să facem ceva pentru acest oraş", e concluzia directorului Cepănariu.