Primăria orădeană a anunţat miercuri după amiază că, în jurul orei 14, Comandamentul pentru deszăpezire s-a întrunit în şedinţă operativă, în urma anunţului de cod galben de ninsori pentru judeţul Bihor, valabil în intervalul 15 februarie ora 18:00 - 16 februarie ora 18:00.

Unde-s doi, puterea creşte

Potrivit unui comunicat, la întrunire au fost prezenţi, pe lângă reprezentanţi ai Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea şi ai RER Ecologic Service, şi cei ai firmei Selina, iar şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea, care coordonează şi Comandamentul, a stabilit modul de intervenţie pentru următoarele zile, în caz de ninsori abundente.

„Firmei RER, care răspunde de deszăpezire, i s-a cerut să intervină cu prioritate pe arterele principale ale oraşului, în intersecţii şi la intrările-ieşirile din oraş, de câte ori situaţia o impune, pentru a se asigura desfăşurarea în bune condiţii a traficului rutier. Pentru ca firma RER să aibă posibilitatea să intervină cu operativitate inclusiv pe arterele secundare, s-a solicitat sprijinul companiei Selina", se arată în comunicat, care precizează că firma lui Beniamin Rus „va acţiona pe axa Rogerius - Centru Civic, reprezentând aproximativ o treime din oraş".

„Pe aceste trasee, în urma utilajelor cu plug ale Selina, firma RER va interveni cu utilaje pentru împrăştierea de material antiderapant. În caz de nevoie, bateriile de intervenţie vor fi însoţite de echipaje ale Poliţiei Locale şi Poliţiei Circulaţie, care vor asigura siguranţa deplasării în trafic a utilajelor grele", se mai arată în informare.

Utilajele de deszăpezire vor interveni de îndată ce grosimea zăpezii atinge 5 cm, revenind pe trasee de câte ori este necesar pentru a asigura buna desfăşurare a traficului rutier, promit reprezentanţii municipalităţii.

Mâna pe lopată!

Primăria Oradea roagă cetăţenii să acorde prioritate utilajelor de intervenţie şi să aibă în vedere să parcheze maşinile cât mai aproape de bordură. Totodată, municipalitatea le readuce aminte orădenilor că sunt obiligaţi să îndepărteze zăpada, gheaţa şi să combată poleiul de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea.

„Reamintim că pentru nerespectarea acestor obligaţii, pot fi aplicate sancţionaţiuni contravenţionale cu amenzi cuprinse între 500-2000 lei pentru persoane fizice şi 1500-2500 lei pentru persoane juridice", se mai arată în comunicat.

Răi în judeţ, buni în Oradea

Directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban, spune că şi el a recomandat Primăriei să mai cheme o firmă care să ajute la deszăpezire. „Intervenţia e dificilă, pentru că viscoleşte continuu şi toată zăpada e readusă pe drum. Oricum, nici aşa (n.r. cu ajutorul Selinei) nu ştiu cât de bine vom reuşi să curăţăm, din cauza viscolului", a declarat Ban pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, Selina acţionează doar pentru pluguirea zăpezii pe străzile bulevardul Magheru, Republicii, Dacia, Matei Corvin, Ion Bogdan, Izvorului. Pluguirea celorlalte străzi şi împrăştierea materialului anti-derapant rămâne în sarcina RER.

Decizia municipalităţii de a introduce în acţiunile de deszăpezire şi firma Selina vine la o săptămână după ce operatorul de salubritate RER a strâns numeroase critici, inclusiv pe cele ale primarului Ilie Bolojan, cu privire la cum a gestionat curăţirea oraşului de zăpadă la primele ninsori importante, fiind acuzat de dotare tehnică modestă.

Grupul Selina-Trameco, deţinător al unui efectiv impresionant uman şi de utilaje, a asigurat în trecut deszăpezirea în tot judeţul, dar de iarna precedentă conducerea Consiliului Judeţean a împărţit Bihorul în mai multe sectoare şi, în urma unor licitaţii dubioase, a restrând activitatea firmei lui Rus de la cinci sectoare la unul singur.

Comunicatul Primăriei nu spune nimic despre felul în care vor fi plătite prestaţiile firmei Selina.

Muncă voluntară

La solicitarea BIHOREANULUI, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a declarat că firma Selina acţionează pe străzile din municipiu fără să fie retribuită. „Firma lucrează fără să ia niciun ban. În şedinţa de astăzi reprezentanţii firmei au spus că vor ajuta la despăpezire atât timp cât e nevoie, pentru ca în oraş să se poată circula", a declarat Ghitea.

La această oră, angajaţii Selina acţionează pe principalele artere din oraş cu cinci camioane cu lamă şi două mini încărcătoare. „I-am solicitat pentru ca RER-ul să poată acţiona nu doar pe arterele principale, ci şi pe străzile secundare, care constituiau urgenţa doi, cum ar fi străzile Ciheiului, Nojoridului sau Apostol Andrei. Pentru că pe orădean nu îl interesează atât urgenţele, cât să ajungă în siguranţă acasă", a explicat directorul.

Mircea Ghitea a mai spus că Selina şi firmele Asfamixt şi Drumuri Orăşeneşi au acţionat tot fără să încaseze bani şi la precedentele acţiuni de deszăpezire, de acum o săptămână, când a nins non-stop vreme de trei zile. „Singura firmă care ia bani pentru deszăpezire este RER-ul, cu care şi avem contract în acest sens".