Rudele femeii de 66 de ani care a murit după ce a fost arsă pe masa de operaţie, la Spitalul Floreasca, spun că au aflat din presă despre gravitatea incidentului şi că nimeni nu le-a explicat ce s-a întâmplat, cât de serioasă este situaţia şi de ce s-a ajuns aici.

"Incidentul survenit în timpul celei de-a doua operaţii nu ne-a fost explicat clar, nu ni s-a prezentat gravitatea situaţiei şi modul în care s-a petrecut acest accident. Am aflat anumite detalii din presă, în momentul transmiterii acestora pe posturile de televiziune. Nu facem acuzaţii, ne dorim doar să înţelegem ce s-a întâmplat", spun membrii familiei femeii, citaţi de hotnews.ro.

Femeia a fost internată la Spitalul Floreasca pe 13 decembrie, pentru o primă intervenţie chirurgicală pentru cancerul pancreatic de care suferea. "Evoluţia mamei a fost una favorabilă, comunicând în permanenţă cu familia. Mama se simţea norocoasă pentru şansa care i se oferise şi bucuroasă că se simţea mai bine", spun rudele ei.

Familia povesteşte că "în dimineaţa zilei de 22.12.2019, am fost contactaţi telefonic de o colegă de salon a mamei, care ne-a adus la cunoştinţă faptul că mama a fost dusă de urgenţă la blocul operator, deoarece pe parcursul nopţii starea ei s-a înrăutăţit. La aflarea acestei veşti, ne-am deplasat de urgenţă la Spitalul Floreasca, pentru a afla mai multe detalii despre starea ei. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii spitalului, a reieşit faptul că intervenţia chirurgicală de pe 22.12.2019 a fost necesară de urgenţă, datorită unei hemoragii interne. În plus, ne-a fost menţionat faptul că, în timpul operaţiei, a avut loc un accident în urmă căruia mama a suferit arsuri de gradul 2. Atunci când am solicitat mai multe detalii, ni s-a spus că nu se ştie decât că a fost un accident".

"Precizăm că, în tot acest timp, familia a fost conştientă de gravitatea bolii (cancer pancreatic), dar incidentul survenit în timpul celei de-a doua operaţii nu ne-a fost explicat clar, nu ni s-a prezentat gravitatea situaţiei şi modul în care s-a petrecut acest accident. Am aflat anumite detalii din presă, în momentul transmiterii acestora pe posturile de televiziune. Nu facem acuzaţii, ne dorim doar să înţelegem ce s-a întâmplat", se arată în comunicatul transmis de familia femeii.

Medicul se disculpă

În timp ce şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache, acuză Spitalul Floreasca că a muşamalizat cazul, dar şi că chirurgi din acest spital refuză să coopereze cu echipa de control, medicul Mircea Beuran, care a operat-o pe femeie, susţine că nu s-a aflat în sala de operaţie când a izbucnit incendiul.

"În intervalul 19.50-20.00, am primit acest semnal că pacienta a decedat. A decedat în Terapie Intensivă, din Secţia de Arşi, era sub control medical multidisciplinar, dar probabil contextul biologic în care se găsea pacienta, o boală incurabilă, un efort chirurgical făcut la cerere şi evenimentul neplăcut şi nedorit de nimeni, la care s-a supraadăugat această arsură, biologic nu a rezistat ca să poată să depăşească tot efortul medical care s-a făcut", a declarat pentru Antena 3 Beuran.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a şi dezvăluit cazul, a arătat documente însă care confirmă că Beuran este medicul care a făcut intervenţia. "În cazul în care se dovedeşte că Beuran nu a fost în sală dar a semnat în foaia de observaţie că a participat la operaţie, voi depune plângere penală împotriva lui pentru fals şi uz de fals!", a afirmat Ungureanu.