Orădenii vor sărbători ziua oraşului printre ghirlande tricolore. Muncitorii Luxten atârnat deja, luni, mai multe astfel de ghirlande de dimensiuni mari şi în formă de semicerc în Piaţa Unirii. Alte ghirlande tricolore în formă dreptunghiulară vor fi expunse pe podul Sfântul Ladislau, respectiv pe străzile Aurel Lazăr şi Vasile Alecsandri.

"Ne-am axat pe zona centrală pentru că acolo va fi şi parada militară de Ziua Oradiei", a declarat pentru BIHOREANUL, Mircea Oaie, directorul Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare a Primăriei.

Potrivit acestuia, decoraţiunile au fost achiziţionate din bugetul primit de la Consiliul Local de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). 

Pe 12 octombrie se sărbătoreşte Ziua Oradiei, care marchează două evenimente majore din istoria oraşului. Pe 12 octombrie 1918 s-a semnat în casa dr. Aurel Lazăr Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, document ce a fost citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918. Tot pe 12 octombrie, dar în 1944, Oradea a fost eliberată de armatele române de sub ocupaţia horthystă.

Astfel, vineri, Primăria va organiza mai multe manifestări dedicate Zilei Oradiei sub sloganul "Respectăm Centenarul". În prima parte a zilei la Muzeul Memorial Aurel Lazăr se va ţine o şedinţă festivă a Consiliului Local, iar după amiaza, de la ora 17, orădenii sunt chemaţi să asiste în Piaţa Unirii la o paradă militară de amploare, inclusiv cu prezentarea de tehnică militară. Parada este programată la ora 17.

"Am făcut adresă către Ministerul Apărării Naţionale şi domnul primar s-a dus personal la Minister pentru a cere sprijinul în organizarea acestei parade. Pe lângă structurile locale, vor mai defila trei plutoane de infanterie din Zalău şi Şimleul Silvaniei şi fanfara militară din Cluj", a precizat Mircea Oaie.

Seara, în Piaţa Unirii, orădenii vor fi aşteptaţi la un concert folcloric cu intrare liberă, între invitaţi numărându-se Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu şi Ionuţ Fulea. Apoi, la Teatrul Regina Maria, Alexandru Tomescu va susţine un concert cu vioara Stradivarius.