Ca să îi asigure pe orădeni că fiecare PET pe care îl trimit la reciclare ajunge exact acolo, operatorul licenţiat de salubritate al oraşului, RER Ecologic Service, a dedicat pentru colectarea fracţiei uscate utilaje diferite de cele pentru deşeurile menajere.

"De luni până duminică, aceste utilaje colectează doar deşeuri reciclabile", garantează Horia Burlou, şeful secţiei Salubrizare menajeră în cadrul RER Ecologic Service. Tânărul le aminteşte orădenilor de ce micul lor efort de a colecta selectiv este atât de important, nu doar pentru oraş, ci pentru natură însăşi.

Trasee distincte

- Câte deşeuri aruncă orădenii? Care e tendinţa pe care o constataţi: consumăm mai mult sau mai puţin?

- În medie, colectăm lunar aproximativ 4.500 tone de deşeuri. De la an la an nu sunt diferenţe foarte mari, ci diferenţele sunt între sezoane: pe timpul verii cresc cantităţile de deşeuri, iarna scad.

- Cum se stabilesc traseele de colectare? Câte utilaje şi câţi muncitori ai RER Ecologic Service ies pe străzi zilnic?

- Am stabilit pentru colectarea deşeurilor şi a celor reciclabile zile diferite, pentru ca între cele două categorii să nu se facă nicio confuzie şi să nu existe suspiciuni că sunt amestecate. Astfel, lunea, miercurea, vinerea şi sâmbăta colectăm deşeurile menajere de la asociaţiile de proprietari, iar marţea şi joia de la persoanele fizice. Deşeurile reciclabile se colectează marţea, joia şi duminica de la asociaţiile de proprietari, respectiv lunea şi vinerea, din două în două săptămâni, de la persoane fizice. Miercurea colectăm deşeuri reciclabile de la agenţi economici şi instituţii publice. Zilnic, pentru colectarea deşeurilor, ies pe străzi 18 utilaje şi 36 de muncitori.

- Au toţi orădenii contracte de salubritate? Ce se întâmplă cu deşeurile celor care nu au contracte?

- Nu toţi au contracte, ci doar aproximativ 151.000 de locuitori. Deşeurile celorlalţi ajung fie pe domeniul public, fie în containerele asociaţiilor de proprietari.

- Care sunt cele mai mari probleme pe care le întâlniţi?

- Principala problemă sunt oamenii fără adăpost, care amestecă sau împrăştie gunoaiele din containere. Mai avem problema persoanelor care sustrag din recipienţii cu deşeuri reciclabile şi ne fac să plimbăm utilajele goale pe străzi, dar şi pe cea a deşeurilor din construcţii şi din demolări aruncate în containerele pentru deşeuri menajere ori în cele pentru deşeuri reciclabile. Totodată, multe containere, îndeosebi igluuri, sunt incendiate din neatenţie, iar uneori avem dificultăţi şi cu accesul la recipienţi, pentru că ţarcurile sunt blocate de autoturisme parcate necorespunzător.

Reciclarea, o normalitate

- De ce este necesară colectarea selectivă a deşeurilor?

- În primul rând, pentru reducerea cu 15% a cantităţilor de deşeuri descărcate la depozitul ecologic - o obligaţie impusă prin normele europene. Apoi, este un act de respect faţă de natură, care ar trebui să devină, zic eu, o normalitate.

- Ce trebuie să facă orădenii pentru a se asigura că deşeurile lor vor fi reciclate?

- Dacă pre-colectează selectiv, adică adună separat deşeurile menajere de cele reciclabile, sigur vor fi reciclate. Dovadă că deşeurile colectate selectiv sunt cu adevărat reciclate este faptul că, până acum, oraşul şi-a respectat ţintele.

- Se poate întâmpla ca muncitorii RER Ecologic Service să amestece fracţia uscată cu cea umedă?

- Nu, tocmai pentru că le colectează în zile diferite, cu utilaje diferite. Aceasta este garanţia noastră: am dedicat utilaje special colectării fracţiei uscate, sunt maşini care de luni până duminică doar asta fac.

În rând cu europenii

- Ce câştigă RER Ecologic Service din colectarea materialelor reciclabile?

- Nimic, pentru că noi colectăm aceste deşeuri gratuit, şi tot gratuit le transportăm şi le predăm Staţiei de sortare a municipiului. Singurul nostru beneficiu este că, împreună cu orădenii, contribuim la îndeplinirea ţintelor şi la sănătatea mediului înconjurător.

- Cu ce se deosebeşte sistemul de colectare a deşeurilor din Oradea de cel din Occident? Care sunt îmbunătăţirile necesare?

- Diferenţa majoră, probabil, este că în multe alte ţări se colectează deşeurile în cinci fracţii. Dar şi noi suntem la standarde europene: orădenii pot colecta deşeurile pe două fracţii, am asigurat infrastructura necesară şi sistemul e implementat în întreg municipiul. Îmbunătăţirea de care avem nevoie depinde de orădeni: avem nevoie ca tot mai mulţi cetăţeni să colecteze selectiv şi să nu amestece deşeurile.

- Cum credeţi că va arăta sistemul local de salubritate menajeră peste un deceniu?

- În viitorul apropiat, în Oradea, probabil ţarcurile vor fi închise cu cartele şi niciun container nu va mai rămâne în afara acestor incinte. Pe plan mondial, tendinţa este ca deşeurile să urmeze un circuit subteran, posibil să fie şi realitatea Oradiei în următorul deceniu...