Consilierii municipiului au aprobat, săptămâna trecută, unul dintre cele mai importante regulamente din Oradea, cel privind întreţinerea spaţiilor verzi, care prevede că toţi orădenii, indiferent că stau la case sau la blocuri, au în grijă zonele aflate între proprietatea lor şi şosea.

Obligaţiile au existat şi în trecut, dar pentru asociaţiile de proprietari au fost anulate de instanţă. Primăria a găsit o nouă formă de a le impune şi, în plus, şi-a trasat şi ei obligaţia de a ocroti fiecare copac matur din oraş.

„Aşa cum e firesc”

Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice situate în intravilanul Oradiei a fost în dezbatere publică peste vară, dar fără să atragă atenţia cetăţenilor. O singură propunere a fost transmisă, de un jurnalist al BIHOREANULUI, de care Primăria a şi ţinut cont.

În noua formă, regulamentul prevede în continuare obligaţii pentru toţi orădenii, dar de data aceasta angajaţii Primăriei au renunţat la protocol. În schimb, orădenii de la blocuri vor fi notificaţi de Poliţia Locală, ca să ştie exact ce suprafeţe au în grijă.

Pentru cei de la case, regula e simplă: trebuie să îngrijească spaţiul aflat între proprietatea lor şi carosabil. „Era o anomalie, pentru că la case, după hotărârea judecătorească, a rămas în continuare obligația proprietarilor de a-şi întreține și curăța zona din jurul imobilelor. Tocmai de aceea, Primăria a propus un nou regulament pentru întreținerea spațiilor verzi, care, așa cum e firesc, obligă toți locuitorii municipiului Oradea, indiferent că stau la casă sau la bloc, să-și întrețină spațiile verzi din jurul locuințelor”, spune primarul Florin Birta (foto).

Ce trebuie făcut

Potrivit articolelor 47, 48 şi 49 din regulament, orădenii de la blocuri, proprietarii persoane juridice şi persoanele fizice au obligaţia să asigure curăţenia trotuarelor, locurilor de parcare şi spaţiilor verzi din jurul imobilelor pe care le deţin. De asemenea, ei trebuie să cureţe şanţurile şi podeţele, să desfiinţeze împrejmuirile improvizate şi să nu pună haine la uscat pe pereţi sau la ferestre care dau spre stradă.

Întreţinerea spaţiilor verzi constă în plivit buruieni, îndepărtarea plantelor ofilite, săpare între arbuşti, tăieri de corecţie la arbuşti pentru eliminarea crengilor uscate şi formarea coroanei, greblarea frunzelor căzute. De asemenea, gazonul trebuie cosit „ori de câte ori situaţia o impune în scopul asigurării unui aspect îngrijit, în perioada aprilie - octombrie”.  

Resturile vegetale, predate la RER

Primăria a introdus şi o prevedere privind transportul deşeurilor vegetale rezultate în urma acestor activităţi. Operatorul de salubritate va trebui să ridice aceste resturi, după ce orădenii vor anunţa, telefonic, că au colectat frunze, iarbă cosită ori crengi. Acestea vor trebui lăsate pe amplasamentul spaţiului verde, dar cât mai aproape de calea publică, iar costurile vor fi achitate de municipalitate.

O noutate este că regulamentul prevede acum că, dacă sunt notificaţi de Poliţia Locală să execute lucrări pe spaţiile verzi, dar tot nu se pun la treabă, orădenii nu vor scăpa de plata lor. Primăria va face curăţenia în locul proprietarilor, dar în numele şi pe cheltuiala lor. În plus, regulamentul prevede şi amenzi pentru cei care refuză sarcinile, între 1.000 şi 2.500 lei.

Arborii maturi, protejaţi

În premieră, documentul conţine şi reguli clare pentru Primărie, care de-acum are notată negru pe alb obligaţia de a proteja arborii maturi din oraş, adică cei care au o circumferinţă a trunchiului, la 1 metru de la sol, de minimum 50 cm. Toţi aceşti arbori se vor regăsi în registrul de spaţii verzi, pe care o firmă angajată de Primărie îl face acum şi care va deveni public pe site-ul municipalităţii, şi vor fi tăiaţi doar pentru investiţii de interes naţional, dacă se îmbolnăvesc sau dacă sunt un pericol pentru oameni.

De asemenea, oricine va dori să ridice o construcţie în oraş va trebui să consemneze în propunerea de plan urbanistic toţi arborii maturi, iar orice stradă nou construită sau reabilitată din Oradea va trebui să aibă un aliniament de arbori. Regulamentul mai prevede şi că, de fiecare dată când modernizează o stradă, Primăria va trebui să completeze aliniamentul de arbori, dacă este degradat. În plus, toate lucrările de intervenţie asupra spaţiilor verzi publice se vor face doar în baza unui plan anual de gestionare a vegetaţiei. Nu la heirup, cum se mai întâmpla până acum...