Publicaţia New York Times afirmă, într-un material publicat recent, că autorităţile nord-coreene l-ar fi arestat şi, cel mai probabil, l-au executat pe Pak Nam-gi, şeful departamentului financiar şi de planificare al Partidului Muncitorilor.

Informaţiile despre oficialul nord-corean au fost publicate în contextul în care agenţia de presă sud-coreană, Yonhap, a precizat că presa din ţara vecină nu a mai menţionat nimic despre acesta de mai bine de două luni, mai exact din 9 ianuarie.

Suspiciunile despre posibila arestare şi chiar execuţie a lui Nam-gi sunt alimentate şi de faptul că autorităţile de la Phenian se confruntă cu o criză financiară puternică. În noiembrie 2009, autorităţile i-au anunţat pe cetăţeni că vor fi introduse bancnote noi, limitând numărul de bancnote care pot fi preschimbate de o singură persoană, într-o încercare de a stopa inflaţia galopantă şi să elimine pieţele libere ilegale.

Măsura nu a făcut însă decât să agraveze situaţia în ceea ce priveşte criza alimentară, dar şi să crească preţurile ori să producă dispariţia unor produse. În acest context, este crezut faptul că regimul comunist l-a găsit vinovat pe Pak Nam-gi pentru eşecul acestor măsuri şi a hotărât să-l execute.

Agenţia de presă Yonhap afirmă că "Pak a fost împuşcat de un pluton de execuţie în Phenian în baza acuzaţiilor propagandistice că este un element antirevoluţionar", citând surse din Coreea de Nord. "Este neobişnuit că domnul Pak nu a fost văzut în public în ultimele două luni şi există mai multe speculaţii în legătura cu soarta sa. Dar nu avem informaţii că el ar fi fost demis, arestat sau executat", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud.